Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Hogere bouwopleidingen gaan in dalende lijn

Vorig schooljaar is het aantal studenten in het hoger bouwonderwijs verder afgenomen, op de vrij nieuwe opleiding werforganisatie na. Tegelijk zien we ook een daling van het aantal inschrijvingen voor industrieel en burgerlijk ingenieurs. Op de arbeidsmarkt zijn er meer bouwarbeiders dan vorig jaar, maar vooral het aantal bedienden in de bouw blijft toenemen. In het secundair bouwonderwijs is het aantal leerlingen gestabiliseerd na jaren van sterke afname. Voor duaal leren is er sprake van een lichte toename maar dat aantal is voorlopig te gering om het tij te keren. 

Hogere bouwopleidingen gaan in dalende lijn
www.industrieblick.net
In de toekomst zijn er steeds meer hoogopgeleiden nodig in de bouwsector. Beroepen zoals projectleider en calculator behoren nu reeds tot de top 10 van de knelpuntberoepenlijst van VDAB. Om meer jongeren naar het bouwonderwijs en meer professionals met werkervaring naar de bouwsector te halen wordt sterk ingezet op imagocampagnes. 
 
Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) moeten die inspanningen worden versterkt aangezien de vergrijzing de komende jaren tot steeds meer uitstroom leidt. De VCB wijst op de sectorale campagne ‘De bouw kijkt verder’ die focust op het belang van vakmensen en op de campagne WERFze die ook het belang van de hogere profielen in de verf zet. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten