Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Meer jobs voor Oekraïners in de bouw mogelijk

Van de ongeveer 600 Oekraïners die tot zich tot nu toe bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) hebben geregistreerd voor een job, hebben amper een dertigtal intussen een job gevonden. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vindt dat dit sneller kan. 

Meer jobs voor Oekraïners in de bouw mogelijk
alexlmx 2018
Bouwbedrijven hebben immers reeds ervaring met de inschakeling van Oekraïners. Nog vóór de oorlog in Oekraïne losbarstte, werkten dagelijks zowat 2.500 Oekraïners in de Vlaamse bouw als gedetacheerden. Dat meer Oekraïners werden ingeschakeld, had onder meer te maken met de terugloop van het aantal gedetacheerde Polen. 
 
Een aantal van de gedetacheerde Oekraïners zijn door de oorlog wel teruggekeerd om hun land te gaan verdedigen. Een aantal gedetacheerde Oekraïners zijn ongetwijfeld toch nog in ons land gebleven. Die kunnen helpen bij de inschakeling van de Oekraïners die gevlucht zijn en nu hier een job zoeken.
 
Dat die vluchtelingen de Nederlandse taal niet verstaan, vormt een drempel, zeker als zij daarnaast ook het Engels of het Duits niet beheersen. De VCB stelt dat de VDAB daarvoor stages en individuele beroepsopleidingen in de onderneming (IBO’s) kan organiseren. 
De IBO is een instrument dat bouwbedrijven op jaarbasis nog altijd voor ongeveer 1.700 werkzoekenden gebruiken. Er bestaat zelfs een IBO-instrument in combinatie met taalondersteuning. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft bovendien beloofd om de taalbegeleiding voor Oekraïners uit te breiden. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten