Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Afwerking

3 aandachtspunten voor de waterdichte aansluiting van een douchebak

Om vochtdoorslag doorheen de betegelde muren van een douche te vermijden, moet er achter de betegeling een waterwerende cementering of een dichtingssysteem aangebracht worden (zie ook TV 227). Daarnaast is het ook belangrijk dat er tussen dit dichtingssysteem en de douchebak een waterdichte aansluiting gerealiseerd wordt door de douchebak goed te ondersteunen, in een aparte dichtingsstrook te voorzien en de soepele voegen tussen de betegeling en de douchebak zorgvuldig te onderhouden.

Afb. 1 Verkleving van de dichtingsstrook op de bovenrand van de douchebak.

BKBC - 2025-01-24T171756.723
Buildwise

Goede ondersteuning van de douchebak

Wanneer de randen van de douchebak bij belasting kunnen bewegen (zakken of doorbuigen), dan zal de soepele voeg tussen de betegeling en de douchebak herhaaldelijk uitrekken en weer samengedrukt worden. Dit kan na verloop van tijd leiden tot een breuk, waardoor er gemakkelijk vocht achter deze soepele voeg terecht kan komen.

Om dit te vermijden, is het aangeraden om de randen van de douchebak goed te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld met latjes uit behandeld hout (zie afbeelding 1) of metalen profielen (zie afbeelding 2). Deze horizontale ondersteuning moet op haar beurt verticaal ondersteund worden om doorbuiging te voorkomen. Hiertoe moeten er onder de hoeken en aan de randen van de douchebak om de 50 cm verticale steunen geplaatst worden.

De correcte plaatsing van de douchebak behoort tot de taken van de loodgieter.

Gebruik van een aparte dichtingsstrook

De meeste fabrikanten van dichtingssystemen voor doucheruimten voorzien in een aparte dichtingsstrook om een waterdichte aansluiting tussen de douchebak en het dichtingssysteem te realiseren. Hierbij is het belangrijk dat er voor een systeemoplossing gekozen wordt en dat de richtlijnen van de fabrikant nageleefd worden.

Alvorens de aparte dichtingsstrook aan te brengen, moet de rand van de douchebak goed proper gemaakt en ontvet worden om een goede hechting te garanderen.

De dichtingsstrook kan op twee manieren op de douchebak gekleefd worden:

  • op de bovenrand (zie afbeelding 1)
  • tegen de zijkant (zie afbeelding 2). Deze methode is aangewezen bij het gebruik van dunne tegels en mozaïektegels. In dat geval moet de strook aangebracht worden (door de tegelzetter of de loodgieter) voordat de douchebak geplaatst wordt (door de loodgieter). Goede afspraken en een goede coördinatie zijn hierbij dus essentieel.

De fabrikanten schrijven voor om eerst de aparte dichtingsstrook uit te voeren en vervolgens ‘pansgewijs’ het dichtingssysteem erover aan te brengen (zie afbeeldingen1 en 2).

De aansluiting van de aparte dichtingsstrook op de douchebak moet afgedicht worden met een dichtingskit (in het algemeen een polymeer- of een polyurethaankit) om een volledige waterdichtheid te realiseren.

Afb. 2 Verkleving van de dichtingsstrook tegen de zijkant van de douchebak (te verkiezen bij plaatsing van dunne tegels).

BKBC - 2025-01-24T171821.312
Buildwise

Zorgvuldig onderhoud van de soepele voegen

Bij de plaatsing van de muurtegels dient men tussen de betegeling en de douchebak de nodige ruimte (min. 6 mm) te laten om in een soepele voeg te kunnen voorzien (indien mogelijk op een rugvulling). Hiervoor moet er gebruikgemaakt worden van een sanitaire kit.

Hoewel een dergelijke kit de waterdichtheid niet volledig zal waarborgen, vormt deze wel een eerste barrière tegen vochtindringing. Het is dan ook belangrijk dat deze voeg regelmatig onderhouden wordt. In de ‘Onderhoudsgids voor duurzame gebouwen’ van Buildwise wordt aangegeven dat soepele voegen tussen muurbetegelingen en douchebakken op permanente basis onderhouden moeten worden. Er moet ook een jaarlijkse controle van de kit uitgevoerd worden. Bij eventuele gebreken (bv. loskomen van de kit) is een ogenblikkelijke vervanging nodig. Het onderhoud van de kitvoegen is de taak van de bouwheer.


In 2024 was het bijzonder nat en vochtig in België. Hierdoor is het aantal vochtproblemen in gebouwen aanzienlijk toegenomen. Om je te helpen deze problemen in je muren, gevels en kelders op te lossen, heeft Buildwise alle tools, adviezen en technische oplossingen die je nodig hebt op één plaats samengebracht.

Of het nu gaat om opstijgend vocht, hygroscopische zouten of infiltraties, ontdek hoe je je gebouwen doeltreffend kunt behandelen om hun duurzaamheid te garanderen. Bezoek onze website (https://buildwise.direct/vochtproblemen-kelder-gevels-campagne) om toegang te krijgen tot video’s, praktische artikels, bouwdetails en Technische Voorlichtingen om je te ondersteunen in elke fase van je projecten.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten