Akoestische prestaties van inkomdeuren in woongebouwen
De keuze van de inkomdeur kan van groot belang zijn voor het akoestische comfort in de woning, vooral voor een klein appartement waar de inkomdeur rechtstreeks uitgeeft op de leefruimte. In grotere appartementen wordt de leefruimte meestal van de gemeenschappelijke circulatieruimte gescheiden door een private inkomhal. In dat geval biedt een bijkomende binnendeur een betere akoestische bescherming.
In de vernieuwde akoestische norm voor woongebouwen NBN S 01-400-1 werden de luchtgeluidsisolatie-eisen tussen gemeenschappelijke circulatieruimten en appartementen versoepeld (zie Buildwise-artikel 2022/02.08). In situaties zonder afgesloten private inkomhal staat de norm een uitzondering toe omdat het technisch en economisch moeilijk is om aan deze geluidsisolatie-eisen te voldoen. Deze uitzondering moet wel vermeld worden in het lastenboek. Bovendien dient het mogelijke gebrek aan akoestisch comfort in dat geval vóór aanvang van de werken schriftelijk gemeld te worden aan de opdrachtgever en/of de toekomstige bewoners.
GELUIDSISOLATIE IN SITU VERSUS IN HET LABORATORIUM
In lastenboeken worden meestal eisen opgelegd aan de globale geluidsisolatie tussen de gemeenschappelijke circulatieruimte en het appartement. In bepaalde gevallen wordt een minimale in-situgeluidsisolatie van de geplaatste deur voorgeschreven. Deze mag niet verward worden met de laboratoriumprestaties van de deur, die vaak terug te vinden zijn in de technische fiche.
De luchtgeluidsoverdracht vanuit de gemeenschappelijke circulatieruimte via de omliggende scheidingswand of via flankerende bouwdelen is in de meeste situaties verwaarloosbaar. In theorie zou de geluidsisolatie van de deur in het laboratorium dus ook haalbaar moeten zijn in situ. Wegens frequent voorkomende afwijkingen bij de montage van de deur wordt in de praktijk meestal met een verschil van minstens 2 dB gerekend. Praktijkmetingen wijzen echter uit dat afwijkingen van 10 dB en meer mogelijk zijn.
De aanwezigheid van een extra binnendeur zorgt voor een verbetering van het akoestische comfort. De isolatiewinst kan variëren tussen 10 en 20 dB en is afhankelijk van de oppervlakte en de geluidsisolatie van de binnendeur, van de relatieve positie van de deuren ten opzichte van elkaar en van de aankleding van de inkomhal. Zo zal de winst bij een glazen deur of een kleine inkomhal met weinig geluidsabsorptie beperkter zijn.
Bron: het artikel ‘Inkomdeuren in woongebouwen akoestisch op de proef gesteld’ van A. Dijckmans en D. Wuyts in het Buildwise Magazine van november-december 2023. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie. Dit artikel werd opgesteld in het kader van de Normen-Antenne ‘Akoestiek’, met de financiële steun van de FOD Economie, en de Technologische Dienstverlening C-Tech, gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Innoviris), en in samenwerking met de studiebureaus EVA-International, SonIQ en PS-Acoustics.
Deze praktische gids, beschikbaar op onze website buildwise.be, neemt je mee in de wereld van eengezinswoningen met een houten skelet, een bouwmethode in volle opkomst die efficiëntie en duurzaamheid combineert. Hij biedt specifieke aanbevelingen voor de keuze van de materialen, de samenstellingen van muren en vloeren en de aansluitingsdetails tussen bouwelementen. TV 291 behandelt ook de prestatie-eisen die specifiek zijn voor dit type bouwwerk, evenals de fabricage- en uitvoeringstoleranties.
Als je actief bent in de sector van houtskeletbouw, dan biedt dit document je de sleutels om je projecten te optimaliseren en uit te blinken in de kunst van het bouwen met hout. Mis dit essentiële document niet, dat je van A tot Z zal begeleiden voor een perfect resultaat.
De inhoud van deze TV zal het onderwerp zijn van wintercursussen in 2025. Op dit moment zijn de data en locaties nog niet bekend. Raadpleeg deze winter onze agenda om je in te schrijven of blijf op de hoogte van onze actualiteiten via onze nieuwsbrief.