Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Afwerking

Centrum voor erkenning van de handicap, een voorbeeld van toegankelijkheid

De lokalen van het Centrum voor erkenning van de handicap en van de directie-generaal Personen met een handicap, op de zevende verdieping van de Alberttoren in Charleroi, kregen een make-over. Voortaan zijn ze optimaal toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-05T122417.431
Regie der Gebouwen

De directie-generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid heeft als doel het dagelijks leven van personen met een handicap te vergemakkelijken. Ze evalueert de aanvragen voor erkenning van een handicap en stelt toelagen en andere sociale en fiscale hulpmiddelen voor. 

Voorbeeldfunctie

Eén van de meest fundamentele doelstellingen van dienst is om het gespecialiseerd aanbod dichter bij de burger te brengen en hen een warm onthaal aan te bieden, toegankelijk en aangepast aan de persoonlijke situatie en handicap van elke persoon. Een audit wees echter uit dat er uitgerekend op dit vlak veel marge tot verbetering was. Niet alleen in Charleroi maar ook in tien andere centra. Daarom voerde de Regie der Gebouwen in Charleroi een reeks renovatie-, inrichtings- en conformiteitswerken uit, die veel hoger mikten dan de wettelijke toegankelijkheidsnormen. Dit eerste project moest als voorbeeld dienen voor degene die volgen. 

“De renovatie van het Centrum is de eerste in een hele reeks”, zegt Karine Lalieux, minister bevoegd voor personen met een handicap. “Dit project moet als voorbeeld gezien worden voor gelijkaardige renovaties. De toegankelijkheidsmoeilijkheden van de openbare gebouwen en de installaties voor personen met een handicap vormen immers één van de voornaamste belemmeringen voor de toegang tot hun rechten.”

Tweede fase 

Vorig jaar werden de wachtzaal en de onthaaldesk al aangepast en de medische kabinetten werden uitgerust met meubilair en wastafels die aangepast zijn aan de noden van personen met een beperking. Ook de technische installaties en sanitaire voorzieningen werden volledig vernieuwd en aan de inkom van het gebouw werd een hellend toegangsvlak geïnstalleerd.

Deze zomer tenslotte liet de Regie der Gebouwen nog bijkomende werken uitvoeren. Het ging onder andere over het aanbrengen van duidelijke vignetten en signalisaties aan de inkom van het gebouw, een contrastrijk nieuw gebouwnummer en de plaatsing van een aangepaste mat en klapstoelen in de inkomhal. Er kwamen ook kleefstroken en stroken voor het vergroten van de waakzaamheid aan de brandtrappen.

Het ging om een totale investering van ongeveer 227.500 euro.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten