Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Afwerking

Heropening Budabrug uitgesteld

De aannemer die verantwoordelijk is voor de herstelling van de Budabrug, slaagt er niet in om de werken in het laatste trimester van dit jaar af te ronden. Wellicht kan de hefbrug pas ten vroegste in mei 2024 weer in gebruik worden genomen. Eind 2022 werd het kunstwerk zwaar beschadigd door een aanvaring.

Herstel van Budabrug in Neder-Over-Heembeek kan beginnen
© Haven van Brussel

Uit een studie is gebleken dat het dragende gedeelte van het brugdek niet te herstellen is. Daardoor moeten meer dan 3.000 klinknagels vervangen worden en de tijd die nodig is om deze oude techniek te gebruiken is groter dan eerder ingeschat. Maar het blijft niet bij deze tegenslag. Onderzoek heeft zwakke plekken in bepaalde stalen onderdelen aan het licht gebracht, die daarom ook vervangen moeten worden. Omdat in de oude verf bovendien sporen van lood gevonden zijn, moeten er extra milieubeschermende maatregelen genomen worden. 

De Haven van Brussel betreurt uiteraard deze verlenging maar is ervan overtuigd dat het belangrijk is om de brug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, als onderdeel van het emblematisch erfgoed van Brussel. 

De Budabrug ligt in het noorden van de haven van Brussel. De hefbrug met een doorvaarthoogte van 33 meter werd ingehuldigd in 1955. Onder normale omstandigheden biedt ze 24 uur per dag en 365 dagen per jaar toegang tot de voorhaven.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten