Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Afwerking

Philips Lighting start met LiFi-armaturen

Philips Lighting (binnenkort Signify) wil beginnen met het aanbieden van ledarmaturen die uitgerust zijn met Light Fidelity (LiFi), een technologie waarbij ledlampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. LiFi is net als wifi in staat om data bilateraal en met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden.

lifi

LiFi werkt via een chip die een ledlamp zodanig snel laat knipperen dat dit met het blote oog niet te zien is. Door het knipperen kan informatie worden verzonden zoals dat ook met wifi gebeurt. Het voordeel is dat licht niet door muren kan en dus altijd veilig binnen één bepaalde ruimte blijft.

Elke LiFi-ledarmatuur die Philips Lighting gaat aanbieden is uitgerust met een ingebouwde modem waarmee het licht wordt gemoduleerd met snelheden die niet waarneembaar zijn voor het menselijke oog. Het licht wordt echter wel gedetecteerd door een speciale LiFi-usb-dongle die aangesloten is op de aansluiting van een laptop of tablet. Deze dongle stuurt stuurt de gegevens via een infraroodverbinding naar de armatuur.

Philips Lighting is naar eigen zeggen de eerste fabrikant die wereldwijd actief wordt met LiFi-geschikte ledarmaturen. De armaturen die het bedrijf op de markt zal brengen, ontwikkelen een internetsnelheid van 30 Mb/s zonder dat wordt ingeboet op de lichtkwaliteit. Het Franse vastgoedbedrijf Icade voert in Parijs als eerste een testproject uit met de nieuwe armaturen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten