Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

10 jaar iCON in de bouw met de AP20 als kers op de taart!

In 2012 maakte de wereld voor het eerst kennis met de iCON-familie van Leica Geosystems. Revolutionair, gezien meten voor het eerst anders werd benaderd afhankelijk van het gebruikersprofiel. “Door de gele iCON-reeks als ‘bouwlijn’ naast de bestaande ‘groene’ landmeetkundige lijn te positioneren, gaf men aan de specifieke noden bij constructie naar waarde te schatten”, blikt Jochen Delvaeye van Leica-verdeler Lasertopo terug.

LASERTOPO_WEB_junbouwkroniek_04

Groene en gele lijn: veelal gelijklopend

Nog niet zo gek lang geleden werden totaalstations en GNSS-ontvangers voornamelijk gebruikt in landmeetkunde, maar in 2012 bewees Leica Geosystems ook te luisteren naar de verwachtingen in de bouw- en constructiewereld, noden die volledig afwijken van die van landmeters of studiebureaus. En dus werd de gele iCON-familie gelanceerd: meettoestellen die in configuratie merkwaardig genoeg weinig verschil toonden met hun groene ‘landmeter-equivalent’, maar waarbij software veel meer op het voorplan staat. Jochen Delvaeye, die als bij toeval dit jaar net zelf aan z’n tienjarige jubileum bij Leica-expert Lasertopo toe is, blikt terug.
 
“Met iCON werd gekozen voor een benadering waarbij het gebruiksgemak van software veel hoger werd ingeschat, een opvallende ingeving die de digitaliseringsslag in de bouw zou voorafgaan. Met de komst van iCON in 2012 hoefde je plots geen landmeter meer te zijn om met totaalstations of GNSS-ontvangers opmetingen en uitzetwerk te kunnen verrichten. De gebruiksvriendelijkheid van de software maakte dat de meerwaarde van de toestellen beschikbaar werd voor iedereen in de bouw: ploegbazen, meestergasten, werf- en projectleiders,... Kort door de bocht waren het dus niet zozeer de toestellen zelf, maar de combinatie met de iCON Field-software die de vouwmeter en het schietlood wisten te vervangen. Of de enorme digitale evolutie in de bouw van de voorbije 10 jaar nu de oorzaak of het gevolg is van het succes van de iCON-reeks, laat ik in het midden”, voegt de ervaren meetexpert er fijntjes aan toe. “Maar in ieder geval lijkt Leica Geosystems niet van plan die digitale voorsprong op de werf uit handen te geven, wat blijkt uit de frequente toevoeging van nieuwe functies in de software.”

AP20 AutoPole: unieke tiltcompensatie, PoleHeight en TargetID

Met de AP20 AutoPole is de jongste innovatie klaar om zich te bewijzen op de werf. “Metingen alleen uitvoeren was al mogelijk via een totaalstation van de iCON Robot-serie, maar die efficiëntie weet de AP20 nog verder op te drijven. De permanente tiltcompensatie van deze valstok laat de software immers toe om een correcte meting uit te voeren, zelfs vanuit schuinstand, een functie die bovendien ook werkt bij uitzetwerk. Andere functionaliteiten zijn bv. de PoleHeight-functie, waarbij de hoogte van de valstok automatisch wordt aangepast in de software. Last but not least is er de TargetID-functie, die toelaat om het prisma automatisch te zoeken, te identificeren en te locken. Al deze functies maken dat je met de AP20 de snelheid en efficiëntie op de werf aanzienlijk kan verhogen”, getuigt Jochen, die de innovatieve meetstok zelf al kon testen en gebruiken tijdens diverse demo’s.

Nog snellere ondersteuning door Lasertopo

Naast de iCON-serie zelf, vormt de snelheid waarmee ondersteuning kan worden geboden een ander mooi voorbeeld van de disruptie in de bouw door digitalisering. “Niet alleen laat het gebruik van de tablets toe om via Teamviewer een scherm op de werf vanop afstand over te nemen in geval van problemen, de software is danig intuïtief dat zelfs dat al vaak overbodig blijkt. De support engineers van Lasertopo zijn in die mate ervaren en kennen de software op hun duimpje, waardoor ze gebruikers razendsnel via telefoon langsheen een bepaalde hindernis kunnen loodsen.”

Interesse in de AP20 of een ander product? Lasertopo helpt je graag verder!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten