Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

2022 was geen gemakkelijk jaar voor bouwbedrijven

Vorig jaar werden 73,6% van alle startende ondernemingen in Vlaanderen opgericht, 7,2% in Brussel en 17,2% in Wallonië, zo blijkt uit cijfers van Trends Business Information. Die cijfers blijven stabiel ten opzichte van de drie vorige jaren. Volgens een analyse van bouwfederatie Embuild waren Vlaamse bouwondernemingen in 2022 goed voor 64% van alle stopzettingen in de bouw in België, terwijl in Brussel en in Wallonië respectievelijk 12% en 21,5% van alle Belgische bouwbedrijven werden stopgezet.

2022 was geen gemakkelijk jaar voor bouwbedrijven
Adobe Stock

De toename van het aantal stopzettingen in Vlaanderen is wel opmerkelijk, aangezien dat aantal de voorbije jaren rond de 55% schommelde. In 2022 was 55% van de failliete bouwbedrijven in ons land een Vlaams bedrijf, terwijl 22% daarvan uit Brussel kwam en 23% uit Wallonië.

 

In 2022 startte 21% van de bouwbedrijven in ons land in de algemene residentiële bouw, daarmee ruim koploper vóór de elektrotechnische installatiewerken (13%), schrijnwerk (9%), gespecialiseerde bouwwerkzaamheden (6%) en schilderwerken (5%).

 

Het aantal stopzettingen scheerde vorig jaar hoge toppen in exact dezelfde sectoren. Dat is niet onlogisch, aangezien het om bouwsectoren gaat met bijzonder veel concurrentie. Ook inzake faillisementen was de top vijf van subsectoren in de bouw in 2022 haast identiek, al namen de dakwerkzaamheden daar wel de plaats in van de schilderwerken.

Bouwfederatie Embuild pleit voor blijvende ondersteunende maatregelen, ook na 2023, zoals de verlaagde btw van 6% op afbraak en heropbouw, zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast heeft de bouwsector ook dringend nood aan een loonkostverlaging om competitief te kunnen zijn. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten