Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

281 banen op de tocht bij Bekaert

Bekaert gaat zijn activiteiten in België herstructureren. Bij deze operatie zijn 281 banen in het gedrang. Zo zal de Dramix-vestiging in Moen de deuren sluiten. De productie wordt overgebracht naar Tsjechië.

bekaert
sveta - stock.adobe.com

“We willen onze concurrentiekracht verhogen en onze capaciteiten en snelheid in het beantwoorden van klantennoden en snel veranderende marktontwikkelingen aanscherpen. We nemen daarom verbeteringsmaatregelen om onze concurrentiepositie in de markt wereldwijd te verbeteren door onze kostenstructuur aanzienlijk te reduceren, zodat de financiële prestaties van de groep duurzaam verbeteren”, klinkt het in een mededeling.
 
Deze acties omvatten onder meer de intentie om bepaalde activiteiten in België te herstructureren. Het management van Bekaert heeft de Belgische ondernemingsraden en de Europese ondernemingsraad ingelicht over de voorgestelde maatregelen en hun mogelijke impact op de activiteiten en de tewerkstelling in België. De voorgestelde herstructurering zou in België 281 jobs kosten. Het management betreurt de persoonlijke gevolgen van dit plan en zal, samen met de sociale partners, bekijken hoe het de sociale impact kan beperken.

Voorgestelde actielijnen

“We willen ons slagvaardiger en kostefficiënter opstellen. Daarom hebben we de intentie om bepaalde activiteiten dichter bij onze operaties te brengen, in locaties met lagere kosten. Zo zullen de productie-gerelateerde standaard labotestactiviteiten verhuizen naar productievestigingen met een globale servicerol. De wisselstukkenactiviteit verhuist naar Slovakije, in de nabijheid van onze belangrijkste productievestigingen in Centraal-Europa.”
 
Bekaert stelt ook vast dat de markt van staalvezels voor betonversterking veel moeilijker is geworden. “Onze concurrenten hebben hun productie verplaatst naar Centraal-Europa of kopen hun vezels aan in lagekostenlanden. Onze Dramix-vestiging in Moen kan daardoor niet langer competitief blijven. Daarom sluiten we onze fabriek in Moen en breiden we de productiecapaciteit van de Dramix-vestiging in Petrovice (Tsjechië) uit.
 
Bekaert heeft ook de intentie om bepaalde activiteiten af te bouwen en beter af te stemmen op de businessbehoeften en de nieuwe organisatiestructuur van de groep. Dit zou een inkrimping van de administratieve en andere ondersteunende rollen inhouden door het potentieel van standaardisatie, centralisatie, uitbesteding en herlocatie meer te benutten. De engineering-, technologie- en functionele afdelingen in België ten slotte zullen zich veel meer richten op hun respectievelijke wereldwijde expertiserol en fungeren als strategische business partners.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten