Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | 3 tips voor de verduurzaming van badkamers

Duurzaamheid in de bouw: het is de afgelopen jaren veel belangrijker geworden. Steeds vaker vragen klanten naar milieuvriendelijke manieren om hun huis te (ver)bouwen. In dit artikel bespreken we daarom de ruimte waar op het gebied van duurzaamheid nog veel te winnen valt: de badkamer.

steven-ungermann-Aac7IlKnYX8-unsplash kopie

1. Water besparen

De badkamer is een van de grootste verbruikers van water in huis. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om het verbruik van (warm) water te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een waterbesparend toilet. Met een spoelonderbreker kan een gezin van vier zo’n 8.000 liter water per jaar besparen.

Een andere efficiënte manier om water te besparen is het gebruik van een spaardouchekop. Een normale douchekop gebruikt zo’n 10 liter per minuut, terwijl een waterbesparende douchekop slechts 4 tot 7 liter per minuut gebruikt; een besparing van 30 tot 60 procent!

2. Duurzame materialen

Natuursteen, hout en bamboe zijn duurzame materialen die zeer geschikt zijn voor de badkamer. Bij het gebruik van hout is het belangrijk om te kiezen voor hout afkomstig van een duurzame bron.

Tropisch hardhout is populair vanwege de lange levensduur, maar het transport ervan zorgt voor extra CO2-uitstoot en draagt bij aan de ontbossing van tropische regenwouden. Kastanjehout is een uitstekend alternatief; het is volop in Europa te vinden en gaat lange mee, zelfs in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

3. Korte en dunne leidingen

Moeten er nieuwe leidingen gelegd worden? Kies dan zoveel mogelijk voor korte en dunne leidingen. Dit helpt niet alleen om water te besparen, maar zorgt ook voor een lagere energierekening omdat het warme water minder snel afkoelt onderweg naar de kraan.
Het is verstandig om onnodige omwegen met leidingen te vermijden.Plaats de cv-ketel, als dat kan, zo dicht mogelijk bij de badkamer om warmteverlies te minimaliseren.

Groene gebouwen

Duurzaamheid is bij veel nieuwe gebouwen een belangrijk thema. Voor klanten die hun oude woning willen verbouwen of advies nodig hebben over duurzaamheid bij een nieuwe woning, kunnen de bovenstaande tips zeer waardevol zijn.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten