Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

'Aanpasbaar en flexibel bouwen binnen standaardafmetingen is de oplossing'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Vorige week was het de beurt aan Bouwvrouw van het Jaar Charlotte Fleerackers en zo mag deze week Bouwman van het Jaar Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur uit Olen antwoorden op onze vijf vragen.

CEO Beneens-foto
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Modulair bouwen, en dat betekent niet altijd kant en klare containers stapelen. Om bouwen betaalbaar te houden zal er een grote transitie moeten gebeuren. Waardebehoud van bouwmaterialen door remontabel te bouwen bevat een groot stuk van deze oplossing. Standaardisatie van bepaalde elementen en het loslaten van de prototypes is hierbij noodzakelijk. Architecten moeten geen angst  hebben dat dit hun creativiteit zal beknotten. Nadat de jongste decennia complexiteit en administratie de overmacht kregen in de bouw gaan deze nieuwe wijzigingen in het BIM-verhaal uiteindelijk eens voor vereenvoudiging kunnen zorgen. Aannemers zullen hun eigen standaard BIM-bibliotheken ter beschikking stellen van ontwerpers. Als volgens een 80/20-regel de materialen uit deze standaardbibliotheek gebruikt worden, vervalt een groot deel van het werk. Meetstaten, bestekken en prijzen zijn dan geïntegreerd in de modellen. Besparingen in de stabiliteitsstudies, studies-technieken, productietekeningen en zelfs het PID is voor 80%klaar. Naast deze punten werken we momenteel zelfs aan een milieufactor die automatisch uit deze modellen kan rollen. De milieu-impact van een gebouw verbeteren kan  dan door in de tekening materialen te wijzigen en  zo de invloed hiervan te berekenen.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Betaalbaar bouwen vraagt ook nieuwe businessmodellen. Als mijn drie kinderen een grote meerwaarde willen betekenen in de toekomst van de bouw zal dit als handelsingenieur of economist zijn. Toekomstige klanten willen een kost voor het gebruik betalen i.p.v. eigenaarschap. Dit bewaken over de levensduur van het gebouw en hiervoor een financieel haalbaar businessmodel maken voor het eigen bedrijf zal een uitdaging worden. De gouden handjes met gezond boerenverstand blijven, hoe dan ook, onmisbaar in de bouw. De zeldzaamheid van de afstuderende maakt dat deze jobs ook altijd goed verloond zullen worden. Het genieten van de liefde voor het vak gebeurt nog het meest door de mensen die het echte werk dagelijks met hun handen uitvoeren. Dat dagelijkse geluk kan ik zeker ook aanraden.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
De overheid heeft veel bedrijven voorzien van de juiste steun om overeind te blijven. Als actief bestuurder in de werkgeversorganisatie was ik trots om te zien hoe Voka, Bouwunie, VCB en Unizo steeds paraat stonden met de juiste adviezen. Zij hebben nu meer dan ooit hun nut bewezen. Deze vooraf ongekende toestand heeft onze zwakte als bouwbedrijf tegenover de aanbestedende overheden of multinationals blootgelegd. Klanten mochten ons onmiddellijk doen stoppen en wegens de crisis de werken uitstellen voor ongekende termijn.  Er werden geen bijhorende kosten aanvaard. Eindtermijnen moesten nog steeds gehaald worden en dreigen met boetes werd nog steeds schaamteloos toegepast. Bouwbedrijven die in de B2B of overheidssector opereren hoopten op wederzijds begrip, maar kwamen meestal van een kale reis terug. De sterke krachten onder de collega’s dreven snel boven en hebben zich meer dan voorheen geprofileerd. De zwakke schakels vielen ook sterker op waardoor hier ook meer op de werkpunten kon ingezet worden.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
De huidige manier van aanbesteden met de gunning enkel op goedkoopste prijs laat niet toe om de gebouwen te verbeteren op vlak van duurzaamheid. De meeste aanbestedende partijen en overheden beseffen nog steeds te weinig dat ze op deze manier zelf het slachtoffer zijn op lange termijn. Het werken als evenwaardige partners in bouwteam komt voor iedereen het beste uit tijdens het bouwproces maar zeker op lange termijn is de klant hiervan de meest begunstigde.
De grootste bedreiging in onze sector is al jaren de krapte op de arbeidsmarkt. Het toetreden van de headhunters op de arbeidsmarkt maakt alles nerveuzer en onnodig duurder.
Door in ons bedrijf een aangename werkomgeving en toffe teamgeest te creëren, blijven wij er gelukkig nog goed van gespaard.

Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Bouwmaterialen moeten we selecteren om eeuwig mee te gaan en op basis van hoe ze hergebruikt kunnen worden of hoe evenwaardig recycleerbaar zijn. Remontabel en volgens gestandaardiseerde afmeting geven we bouwmaterialen nog een tweede en derde leven.
Monolieten moeten we echter vermijden. Aanpasbaar en flexibel bouwen binnen standaardafmetingen is de oplossing. Onze Benegrid is een dergelijk flexibel bouwsysteem en voldoet aan al deze eisen. We adviseren vandaag al heel wat klanten in deze richting en er ontstaan zo mooie bouwteams.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten