Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Algemene aannemers hebben voldoende werk, maar prijzen kunnen beter

De orderboekjes van de algemene  en ruwbouwaannemers zijn volgens een rondvraag bij de leden van Bouwunie beter gevuld dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch zijn er nog genoeg werkpunten om niet meteen euforisch te worden, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en de concurrentie van buitenlandse (schijn)zelfstandigen. De algemene aannemers staan volgens Willy Van Noten, de nieuwe voorzitter van de afdeling Algemene Aanneming bij Bouwunie, voor grote veranderingen inzake aanpak (digitalisering) en markten (slinkend aandeel nieuwbouw).

Willy Van Noten van Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster volgt als voorzitter van de sectie Algemene & Ruwbouwaannemers Dirk Hellemans op. Die was 15 jaar voorzitter en is sinds kort erevoorzitter.

Volgens de barometer van Bouwunie bij hun leden die actief zijn in algemene aanneming en ruwbouw hebben die leden gemiddeld nog voor 7,7 maanden werk. Vorig jaar was dat nog drie weken minder. Vooral algemene aannemers die actief zijn in de renovatie van woningen en appartementen merken een duidelijke stijging in hun orderboekjes. Algemene aannemers die actief zijn in sociale woningbouw en andere overheidsinvesteringen zien eerder een status quo.

Bijsturen

“Als we kijken naar de koerswijzigingen waar de Vlaamse algemene aannemers voor staan, dan zien we dat er steeds meer aandacht gaat naar projectontwikkeling en coördinatie. Aannemers gaan voorts steeds vaker aan de slag in de centra van steden en gemeenten en hun opdrachten zijn almaar vaker appartementen dan huizen, zoals ook renovaties en totaalopdrachten aan belang winnen. Samenwerken met verschillende partijen groeit aan belang”, weet voorzitter Willy Van Noten. “Inzake samenwerking zien we dat 20% van onze algemene aannemers vandaag reeds in één of meer samenwerkingsverbanden zit en dat 31% dat van plan is”, vult hij aan.

Personeel

“Net als voor zowat alle aannemers is voor algemene aannemers het tekort aan vaklui de grootste bedreiging voor de sector, nipt gevolgd door de oneerlijke concurrentie. Voor jongeren die een studiekeuze maken en voor volwassenen die een eerste job zoeken, is de bouw nog steeds niet sexy. Dat oubollige imago moeten we snel van ons af gooien door de bouw in sneltempo te moderniseren. Voorts moeten we het watervalsysteem in het middelbaar onderwijs tackelen en inzetten op duaal leren en opleidingen in de bedrijven. Goede werknemers aan je binden is een andere uitdaging voor werkgevers in de bouw. Bovenop een goede verloning is het belangrijk om oog te hebben voor het werkcomfort en de veiligheid, het kunnen inzetten van de juiste technieken en machines en het aanbieden van wisselende uitdagingen. Het digitaliseren van onze sector, o.m. met BIM, en het werken met drones en virtual reality kan een trigger zijn om nieuwe en jonge krachten naar onze bedrijven te lokken.”, weet Van Noten.

In de ranglijst van bedreigingen volgen op het personeelstekort en de oneerlijke concurrentie nog de negatieve prijsdruk, de administratieve rompslomp en de regeldrift van de overheid. Opvallend is dat de algemene aannemers het tekort aan nieuwe bouwgronden pas als zesde plaatsen in deze lijst van bedreigingen.

Verzekering

Bouwunie heeft nog altijd bedenkingen bij het verplichten van de aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers. “Die wet is ongeveer één jaar oud, maar wie wordt daar beter van? 85% van de algemene aannemers van Bouwunie denkt dat deze verzekering weinig zal moeten tussenkomen. Bijna de helft van onze leden hekelt de administratie die daarbij komt kijken”, zegt Nadia Schepens van Bouwunie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten