Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Amani Spaces biedt flexibele vormgeving voor thuiskantoor

De viruscrisis gaf een boost aan de markt voor modulaire thuiskantoren en zorgkamers die in tuinen geplaatst kunnen worden. Doorgaans zien die er eerder als een gepimpte container uit. Amani Spaces komt nu met een tuinkamer die vormelijk meer mogelijkheden biedt en toch alle voordelen behoudt van de modulaire bouw. Zowel inzake de vorm als de afwerking en het comfort zijn de modules van Amani Spaces heel personaliseerbaar.

AMANI_03
Individuele kantoren voor thuiswerkers, werkkamers, zorgunits voor ouderen, tiny houses, poolhouses, tuinkamers, gastenverblijven, … er bestaan veel namen en bestemmingen voor. Zopas nog heeft Vlaams minister Zuhal Demir de regels versoepeld voor tuinconstructies zodat licht-zorgbehoevende ouderen dicht bij hun kinderen kunnen wonen en toch hun privacy behouden in een zorgunit in de tuin. Wat al die constructies gemeen hebben is dat ze snel geplaatst en snel verwijderd kunnen worden. Op die markt zijn er al tal van oude en nieuwe spelers. Een nieuwkomer die het verschil maakt is Amani Spaces, met een concept dat komaf maakt met de balkvorm in de modulaire bouw.
 
Amani Spaces ontwikkelde een reeks module-elementen waarmee de bouwheer zelf zijn unit kan samenstellen. “Daarbij kan hij kiezen voor een knikelement. Dat verruimt de vormmogelijkheden aanzienlijk. De klant bepaalt zelf waar die knik/hoek van 30° komt en hij kan bv. er zelfs twee na elkaar plaatsen om een grotere hoek (60°) te bekomen”, zegt Charlotte Renson van Amani Spaces. Maar er is meer dat het concept van deze start-up uniek maakt.
 
“Wij hebben eerst onderzocht wat de breedte moet zijn van een unit zodat de bewoner of gebruiker zich comfortabel voelt. Dan kom je uit op 4 m, terwijl de meeste aanbieders van tuinkamers zich beperken tot een kleine 3,5 m. Dat heeft te maken met het transport. Doorgaans wordt zo’n unit in zijn geheel voorgemonteerd en in één stuk geplaatst. Onze module-elementen van 4 m zijn geassembleerd ‘te breed’ voor een normaal transport, dus zetten we ze afzonderlijk dwars op de vrachtwagen en doen we de assemblage ter plaatse. Een bijkomend voordeel van het opdelen van de unit is dat je de afzonderlijke elementen met een verreiker kan plaatsen en geen grote kraan nodig hebt. Er zijn natuurlijk altijd plaatsen waar we wel een kraan zullen nodig hebben, bv. als we de elementen over een rijwoning moeten tillen omdat de tuin anders niet bereikbaar is”, zegt productontwikkelaar Bruno Claeys.
 
Bijkomend gebruiken vele spelers doorgaans een lichte betonnen fundering, terwijl bij de oplossing van Amani Spaces de elementen rusten op een eenvoudige schroefpaal. Die kan je zonder zware machines plaatsen en opnieuw verwijderen. Als de unit en de schroefpalen verwijderd zijn, is er nauwelijks schade aan de tuin.
 
“Voor de binnenwanden werken we o.m. met een schuifwandsysteem. Zo verhogen we de mogelijkheden inzake persoonlijke voorkeuren, terwijl we onze productie niet met extra uitdagingen opzadelen. We zitten nog in de startfase, maar op termijn moeten we kunnen komen tot een doorlooptijd van ongeveer drie weken van bestelling tot plaatsing en een productie van twee units per werkdag. De productie gebeurt in Waregem en is opgezet als een lopende band in een autofabriek. De assemblage ter plaatse gebeurt in één werkdag”, geeft Bruno Claeys nog mee.
 
“Hoewel we nog niet zo lang de markt verkend hebben, merken we heel wat interesse bij particulieren, vrije beroepen en bedrijven. De grotere vormvrijheid en het kunnen personaliseren van de binnenafwerking spelen daarbij een grote rol. Geen enkele tuin, oriëntering of situatie is gelijk, net zoals elke klant een eigen bestemming en een eigen smaak heeft. Door te kunnen spelen met de vorm vinken wij bij heel wat geïnteresseerden al veel belangrijke eisen af. Ook de duurzaamheid is belangrijk voor onze doelgroepen. Onze frames zijn in hout, onze ruime keuze aan duurzame binnenafwerkingen en gevel- en dakmaterialen, het uitsluiten van betonnen funderingen, … Voor het frame werken we met laminated veneer lumber (lvl). Een balk in lvl bestaat uit verschillende lagen van ongeveer 5 mm dikke grenen- en vurenfineren, onderling verlijmd met organische watervaste bindmiddelen. De gevels zijn geïsoleerde sandwichpanelen en alles van koeling, verwarming, zonwering en ventilatie is geïntegreerd in onze ontwerpen”, stellen Charlotte Renson en Bruno Claeys.
 
“We kregen al veel aanvragen voor high end thuiskantoren en soms voor kangoeroewoningen. Andere gegadigden zijn tot dusver de vrije beroepen: advocaten, kinesisten en dokters die een extra kabinet wensen in de tuin. Daarnaast zijn er bedrijven die bv. een comfortabele vergaderruimte zoeken in het groen. Met de locatie als extra motivatie om toch opnieuw fysiek aanwezig te zijn ipv via Zoom deel te nemen.”
 
Het verhaal van Amani Spaces begon bij de eerste lockdown. “Ik was mij al langer bewust van de invloed van de omgeving op het gemoed van mensen, op hun productiviteit ook. Als telg van de familie Renson kreeg ik dat al vroeg mee. Die lockdown heeft mij getriggerd om daarmee aan de slag te gaan. Dan heb ik er Bruno bij gehaald om de meer bouwkundige zaken te kunnen uitwerken. Samen zijn we dan vanaf oktober beginnen ontwerpen en in januari hadden we een eerste prototype klaar. Dat staat intussen volledig op punt”, vertelt Charlotte Renson.

Renson

“Ik had dit verder onder de Renson-paraplu kunnen ontwikkelen. Maar als start-up zijn we een stuk flexibeler in onze keuzes en kunnen we ons meer onderscheiden. We kiezen daarbij heel bewust voor houten frames en niet voor aluminium, het materiaal waar Renson heel vertrouwd mee is. Dat we een beroep konden doen op al de expertise in onderzoek, ontwikkeling en productie van dat bedrijf heeft ons zeker wel vooruit geholpen.”
Het eerste afgewerkte tuinkantoor hield Amani Spaces voor zichzelf, als eigen kantoor, alsook demo unit om geïnteresseerden zelf de sfeer en afwerking van een Amani Spaces te laten beleven.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten