Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Anderhalve eeuw bouwervaring bij Habenu-van de Kreeke

De bouwfirma’s Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke, met vestigingen in Beringen, Eindhoven, Roermond en Beekdaelen, vieren een bijzonder jubileum. Samen beschikken ze over meer dan anderhalve eeuw bouwervaring. 85 jaar Habenu en 70 jaar Van de Kreeke zijn samen goed voor 155 jaar bouwinnovatie in Limburg.    

Anderhalve eeuw bouwervaring bij Habenu-van de Kreeke (2)
Inmiddels staat de derde generatie mee aan het roer om vanuit één directie, de twee holdings met elk hun eigen specialisme op het gebied van bouw, infrastructuur, speciale technieken en vastgoedservice aan te sturen. "We doen waar we goed in zijn om innovatief en duurzaam te blijven groeien, dit voor zowel onze opdrachtgevers als onze medewerkers, met menselijk contact als verbindende cement”, stelt de directie.
 
Harrie Habets en Huib van de Kreeke, twee ondernemers uit hetzelfde dorp Nuth, leggen onafhankelijk van elkaar de fundamenten onder Habenu en Van de Kreeke. Drie generaties later staan ze samen sterk als één bedrijf met 220 medewerkers, goed voor 65 miljoen € jaaromzet.
 
Het is in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog, dat Harrie als zelfstandig schrijnwerker en meubelmaker zijn brood begint te verdienen. Direct na de oorlog, in de tijd van wederopbouw, startte hij zijn eigen aannemers- en timmerbedrijf. Er was volop werk met de toenmalige Staatsmijnen als grootste en trouwe opdrachtgever.

Drooglegging IJsselmeer

Huib van de Kreeke begon zijn bouwcarriere in de Noordoostpolder, waar hij voor de Rotterdamse firma Blok meewerkte aan de drooglegging van het IJsselmeer. Diezelfde werkgever bracht hem terug naar Limburg, waar Huib in 1950 zijn eigen aannemersbedrijf begon. Habets en van de Kreeke bouwen vanaf dat moment aan de wederopbouw van Limburg.
 
De beide zonen Lei en Wim Habets treden halfweg de jaren ‘60 in de voetsporen van Harrie. “Dat was geen florissante tijd. Met de sluiting van de mijnen verloren we onze grootste opdrachtgever. Mijn vader kocht grond en bouwde er woningen. Maar hij kreeg ze niet verkocht of verhuurd", blikt Wim terug.

Militairen

Tot in 1967 het Allied Forces Central Europe (AFCENT) naar Brunssum kwam, het huidige Headquarters Allied Joint Force Command, een militair hoofdkantoor van de NAVO. Daardoor ontstond nood aan huisvesting voor de Amerikaanse militairen.
“Ik herinner me nog goed dat ik bij een Amerikaanse generaal kogelvrije deuren moest plaatsen. Onder toezicht van militairen met hun Uzi-pistoolmitrailleurs in de aanslag”, vervolgt Wim Habets.
 
Als de twee zonen te maken krijgen met een ventilatieprobleem bij een huurder, zet uitgerekend deze klacht het bedrijf op weg naar een nieuwe uitbreidingskans. Vanaf dat moment bekommert Lei zich om Vastgoedservice en staat Wim aan de leiding van Bouw.
Ook bij van de Kreeke zitten ze niet stil. Totdat Huib op de terugvlucht van zijn vakantiebestemming wordt getroffen door een noodlottige hartstilstand. Onder leiding van Jo Berger en de beide zonen Aad en Mar wordt Huib's levenswerk echter voortgezet. Naast Van de Kreeke Wegenbouw wordt Transpo een belangrijke pijler van de onderneming.
 
Van de Kreeke leverde een belangrijk aandeel in de realisatie van de Beatrixhaven in Maastricht, de haven in Born, met als 'masterpiece’ de reconstructie van de landingsbaan Maastricht Aachen Airport. Die klus werd samen met twee collega-aannemers en 300 medewerkers die dag en nacht in de weer waren, op twee weken tijd geklaard.
 
Vijf jaar geleden zorgde de warme band die Habenu en Van de Kreeke al decennialang met elkaar verbindt, voor een fusie tussen de twee bedrijven. Ron Habets, de zoon van Wim, komt aan de leiding van Habenu, terwijl bij Van de Kreeke Bas zijn vader Aad is opgevolgd.

Menselijke contacten

Deze derde generatie bouwt voort op het verleden om de toekomst van Habenu-van de Kreeke te verduurzamen. Nu wacht hen een nieuwe uitdaging: de verdere uitbouw en groei van een bloeiende bouwonderneming door samenwerkingen op te zoeken en overnames te doen.
 
“Habenu-Van de Kreeke wil een betrokken partner zijn voor professionele opdrachtgevers en samenwerken aan een kwalitatieve omgeving. Dat zijn de belangrijkste kernwaarden die de eerste generatie er dubbel en dwars heeft ingebakken”, vertelt Bas van de Kreeke.
 
“Laat je zien, kijk ze in de ogen, is de gouden wijsheid die wij twee generaties later met respect blijven koesteren, zowel naar onze medewerkers als onze opdrachtgevers toe. Die warme contacten doen wonderen. Ze verbinden duurzamer dan een vluchtig contact via de digitale snelweg. Face-to-face in plaats van Facebook. Menselijke contacten zorgen immers voor meer betrokkenheid en begrip voor elkaar. Wat niet wil zeggen dat we niet meegaan met ICT en moderne technologie”, vult Ron Habets aan.
 
In deze dynamiek beweegt Habenu-van de Kreeke en Van de Kreeke zich in de boeiende bouwwereld aan beide zijden van de Maas. De jubeljaren worden in deze coronatijden ingetogen gevierd. Alle medewerkers werden recent alvast getrakteerd op een horecabon, te besteden voor een afhaalmenu bij lokale horeca-ondernemers. In 2021 moet een knalfeest echter de kers op de jubileumtaart vormen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten