Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Aquafin leent 200 miljoen euro voor uitbreiding Vlaamse afvalwaterzuivering

Voor de twaalfde keer ging Aquafin bij Europese Investeringsbank (EIB) een financeringscontract aan. Dit keer gaat het over een bedrag van 200 miljoen euro dat zal worden gebruikt voor 150 optimalisatieprojecten die aan de klimaatmitigatie en -adaptatie zullen bijdragen. 41 van de initiatieven zetten in op de afkoppeling van regenwater. Een ander significant deel gaat naar energiebesparingsprojecten en de installatie van zonneparken.

Aquafin-Ondertekening-Lening-EIB-19

De EIB was de eerste financierder van Aquafin in 1994 en is nu verantwoordelijk voor bijna de helft van de lange-termijnkredieten van deze organisatie (voor een bedrag van ongeveer twee miljard euro). Doorheen de jaren heeft de EIB zodoende bijgedragen aan de bouw van 311 rioolwaterzuiverings-installaties en 113 pompstations, alsook de aanleg van 1.565 leidingprojecten met een totale buislengte van meer dan 10.000 km (waarbij in meer dan 130 projecten het regen- en afvalwater van elkaar worden gescheiden). Ook deze nieuwe financiering moet een positieve impact op de kwaliteit van Vlaamse oppervlaktewateren hebben. Zo gaat 81,7 miljoen euro naar de afkoppeling van regenwater om de gevolgen van toenemende zware buien en lange droogteperiodes op te vangen. Aangezien daarmee ook aanzienlijk minder regen- en afvalwater ongezuiverd in de Noordzee belandt, draagt de financiering ook bij aan het ‘Clean Oceans Initiative’ dat zich focust op het properder maken van de zeeën en oceanen. Naar verwachting zullen de investeringen ook de energie-­efficiënte van de infrastructuur bij Aquafin verder verbeteren. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten