Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Blus- en sprinklerwater tanks, maatwerk via Deschacht

Zopas werden er twee flinke waterreservoirs aangelegd aan de nieuwe vestiging van garage Meerschmann, concessionaris voor BMW en Mini. In de plaats van een traditionele betonnen kuip koos de bouwheer voor een op maat gemaakte oplossing van het tweespan Tubao-Deschacht.

deschacht

Vanwege diverse bouwverordeningen inzake brandveiligheid moesten architect en studiebureau twee grote waterreservoirs inplannen, één voor de bevoorrading van de sprinklerinstallatie en één voor bluswater ten behoeve van de brandweer. Er werd berekend dat de reservoirs respectievelijk 240 m³ en 360 m³ water moesten kunnen herbergen.

Traditioneel werd voor dit soort projecten een betonnen kuip gegoten, een klus die met inbegrip van de uitharding makkelijk tot 6 weken in beslag kan nemen

Een oplossing met Tubao buizen is per definitie maatwerk. In functie van de toepassing, locatie, regelgeving e.d. wordt een ontwerp gemaakt dat we invullen met de benodigde Tubao elementen én voorzieningen zoals aansluitingen, leidingen, pompen, inspectieschachten, noodoverstorten e.d. Voor deze engineeringfase werkt de studiedienst van Deschacht nauw samen met de architect en het studiebureau van de bouwheer.

In dit geval gaat het om twee tanks, gevormd uit Tubao buizen van 3 meter doormeter. De ene heeft een totale lengte van 52 meter en dient voor de opslag van het opgevangen regenwater dat dienst kan doen als bluswater voor de brandweer. De tweede tank meet 34,50 meter en zal de sprinklerinstallatie voeden met zuiver leidingwater.

De twee tanks werden door Deschacht naar de werf getransporteerd, waar aannemer grondwerken GLK de buizen in vooraf uitgegraven sleuven liet neerzakken. De hele installatie werd gekeurd en gecertifieerd door een onafhankelijke ingenieur. Duur van de installatie: een halve dag!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten