Bouwunie-bouwbarometer Limburg zomert voort
De Limburgse bouwbarometer van Bouwunie piekt. De Limburgse bouwondernemers zijn optimistisch: 80% van hen is tevreden met het huidige economische klimaat en de eigen bedrijfssituatie, het werkvolume ligt hoog en de orderboekjes zijn goed gevuld. De enige dissonanten zijn de oneerlijke concurrentie en de krappe arbeidsmarkt. Eén op de drie bouwondernemingen wil extra medewerkers aanwerven, maar ze zeggen er meteen bij dat dit een zware zoektocht wordt.
Met een score van 101,4 doet de bouwbarometer het opnieuw even goed als op het einde van 2017. Hij schakelt daarmee een versnelling hoger. In de jongste vier kwartalen overschreed deze barometer de belangrijke grens van 100 waarbij optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. Dat betekent dat de Limburgse bouwondernemers de conjunctuur positief inschatten.
Het werkvolume ligt hoog. 32% van de Limburgse bouwkmo’s beweert vandaag meer werk te hebben dan in het begin van het jaar. Voor de eerstvolgende maanden (met daarbij een aantal weken inactiviteit wegens de bouwvakantie) verwacht 37% een (verdere) stijging in het werkvolume, terwijl amper 16% een daling verwacht.
Orderboekjes
De orderboekjes voor de iets langere termijn zijn al evenzeer goed gevuld: 61% van de bouwondernemers hebben nog voltijds werk voor meer dan drie maanden en 17% voor meer dan zes maanden, tegenover respectievelijk 54% en 8% in het vorige kwartaal.
Het hogere aantal opdrachten en projecten doet de vraag naar extra werkkrachten toenemen. 11% heeft recent personeel aangeworven en 33% is dat van plan. Ze zeggen er wel meteen bij dat ze moeilijkheden verwachten om snel iemand te vinden: op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 geen en 10 heel veel problemen voorstelt, kruist iedereen 8, 9 of 10 aan op de vraag in welke mate ze moeilijkheden verwachten in hun zoektocht naar geschikt personeel. In het vorige kwartaal was dat nog 75%. De arbeidsmarkt wordt dus alsmaar krapper.
De prijzen die aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn grotendeels gelijk gebleven. De helft van de bouwbedrijven zegt met winstgevende prijzen te werken, de andere helft draait break-even.
Niemand werkt met verlieslatende prijzen. Na enkele jaren met een erg hoge prijsdruk lijken de prijzen eindelijk wat te stabiliseren, dankzij de talrijke opdrachten. De concurrentie blijft immers hard en is een dissonant die stokken in de wielen blijft steken. Volgens 28% is de concurrentie het afgelopen kwartaal toegenomen. Daarnaast kampt de bouw traditioneel met vele slechte betalers; ook nu heeft 22% daar meer last van. Door het hoge werkvolume en de iets betere prijzen gelooft één op de drie dat zijn winstgevendheid zal verbeteren.
83% van de bevraagde Limburgse bouwondernemers zijn tevreden over het economische klimaat en 78% is tevreden met de eigen bedrijfssituatie. Deze percentages zijn eveneens beter dan in het vorige kwartaal, toen Bouwunie Limburg hiervoor 78% en 74% noteerde.