Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Brugge zet steviger in op een lokaal aankoopbeleid

De stad Brugge wil verder inzetten op de versterking en professionalisering van haar aankoopbeleid om zo de lokale economie te ondersteunen in deze moeilijke (corona)periode. De focus ligt hierbij op de bevordering van de deelname van lokale kmo’s aan overheidsopdrachten.

IMG_20210804_093209
Overheidsopdrachten bepalen voor een groot deel de uitgaven van elk openbaar bestuur en kunnen dan ook gebruikt worden als hefboom om bepaalde beleidsdoelstellingen te bereiken. Voor overheidsopdrachten is stad Brugge gebonden aan de regelgeving. “Toch is het van belang dat we kijken of een opdracht toegankelijker kan worden gemaakt voor lokale ondernemingen”, zegt schepen van Financiën Mercedes Van Volcem.
 
“Bepaalde lokale handelaren kennen de weg niet of vinden het een administratieve lompslomp om deel te nemen aan overheidsopdrachten. Daarom hebben we een actieplan opgesteld dat de toegankelijkheid van overheidsopdrachten voor lokale kmo’s moet helpen verhogen. We vragen aan de aankopers van de stad om bij al hun aankopen maximaal rekening te houden met lokale handelaars.”
 
Daarnaast ontwikkelt de stad de website Stadsleverancier waarop bedrijven zich online kunnen registreren om in aanmerking te komen voor deelname aan toekomstige niet-gepubliceerde overheidsopdrachten. Zo kunnen bedrijven eenvoudig via de site aangeven dat ze met de stad willen samenwerken en wat zij precies aanbieden. Medewerkers van de stad hebben zo een actuele database van bedrijven die ze kunnen aanschrijven in functie van kleinere aankopen. Deinze deed dat recent ook al (%%ARTICLELIE:38419%%https://www.bouwkroniek.be/article/deinze-werkt-voortaan-met-stadsleveranciers.38419%%/ARTICLELIE:38419%%)
 
Bovendien zullen alle opdrachten die via e-procurement gepubliceerd werden ook via de stadswebsite bekendgemaakt worden, om zo de zichtbaarheid en toegankelijkheid te verhogen. “Hier wordt ook meer informatie ter beschikking gesteld over de werking van e-procurement, handleidingen en tips om bedrijven op weg te helpen. Ook zal de Brugge infosessies organiseren bij grotere overheidsopdrachten waarbij handelaars de mogelijkheid hebben om vragen te stellen aan ambtenaren. Met ons nieuw lokale aankoopbeleid komen we tegemoet aan vragen die leven bij onze lokale kmo’s, maar ook in onze gemeenteraad. Zo bepleitte ook raadslid Alexander De Vos dit in het voorjaar in onze raad”, zegt burgemeester Dirk De fauw.
 
“De Brugse handelaars worden dus warm gemaakt om te werken voor of diensten te leveren aan de stad Brugge. De stad investeert 365 miljoen €, maar neemt ook veel goederen af via dagelijkse bestellingen via onderhandelingsprocedures, bestelbons en raamcontracten. Bedoeling is dat lokale handelaars en leveranciers van goederen en diensten ook aan hun eigen stad leveren en daar goesting in krijgen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.
 
Ten slotte wil de stad de middenstandsorganisaties aanmoedigen om hun leden te motiveren ook aan de lokale overheden te leveren en daartoe deel te nemen aan overheidsopdrachten.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten