Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Buiten werken tijdens de winter

Er zijn veel beroepen die in de winter zwaarder worden. Bouw- en constructiewerken, wegenwerken, de transportsector: stuk voor stuk moeten ze het barre winterweer trotseren.

winterwerken

Wie tijdens de wintermaanden buiten aan de slag is, staat bloot aan directe risico’s: verkoudheden, onderkoeling, kloven of winterhanden … Maar in de winter zijn de verkeersomstandigheden ook moeilijker en verhoogt de kans op ongevallen. Een medewerker die precisie-instrumenten hanteert, kan door de kou minder behendig worden. En dan zijn er nog de glij- en valpartijen, …

Als u buiten werkt en uzelf goed wilt beschermen tegen de kou, is het belangrijk om in laagjes te denken. Begin met een eerste laag die uw lichaam laat ademen. Daarna volgt een warme tussenlaag, bijvoorbeeld in fleece. Hierboven komt het kledingstuk dat beschermt tegen regen, wind, slecht weer of de specifieke omstandigheden van de job in kwestie.

Wat moet er gebeuren als een medewerker problemen krijgt door de kou? Er is sprake van onderkoeling bij een lichaamstemperatuur van 35 °C. De werfleider moet letten op de symptomen (bv. rillen) en de werknemer vragen om zich binnen op te warmen, zijn werkkledij uit te doen en zijn lichaam de nodige tijd te geven om weer op temperatuur te komen.

Om ongevallen te voorkomen, is het belangrijk om de werknemers de juiste kledij te verstrekken. Maar ze moeten ook telkens opnieuw gewezen worden op de winterse gevaren. De koude en de winter horen erbij. En hetzelfde geldt voor anticiperen en voorkomen.

Meer weten over de dekkingen en limieten van de arbeidsongevallenverzekering?
www.federale.be/nl/bouwsector

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten