Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Cemminerals komt op kruissnelheid

Cemminerals is sinds juni op de Belgische markt als nieuwe familiale producent van cement. Nu de CE-, Benor- en KOMO-certificaten voor de courante cementsoorten in orde zijn, komt de verkoop en dus ook de productie stilaan op gang. “We hebben inmiddels al plannen om de opslagcapaciteit snel op te drijven. Daarvoor zouden snel vier silo’s toegevoegd worden” verkondigt CEO Dirk De Leus van Cemminerals.

Cemminerals komt op kruissnelheid

Cemminerals bouwde aan het Kluizendok in Gent de grootste verticale cementmolen van Europa, de MVR 5300 C-6 van de Gebr. Pfeiffer uit Kaiserslautern. Die molen produceert het cement volledig geautomatiseerd, sneller – tot 200 ton per uur - en met veel minder energie dan een klassieke kogelmolen. De nieuwe cementfabriek was goed voor een investering van 45 miljoen €.

CE, Benor en KOMO

Sinds einde september beschikt Cemminerals over CE-keuringen en Benor- en KOMO-attesten voor drie soorten cement: CEM I 52,5 N CE LA, CEM II B-M (S-V-L) 32,5 R CE en CEM III A 42,5 N CE LA. In de toekomst komen daar zeker nog twee soorten bij: CEM III B 42,5 N CE LA en CEM I 52,5 R CE LA. Het halen van de Afnor-norm voor Frankrijk volgt in 2020. Zo wil Cemminerals zijn afzetmarkt voor cement stelselmatig uitbreiden.

ATG

Cemminerals heeft ook een ATG-keuring aangevraagd om zijn CEM I 52.5 N CE LA te kunnen mengen met hoogovenslakken (en in de toekomst ook voor zijn CEM I 52.5 R CE LA). “Een aantal klanten maken  hun eigen cement. Zij kopen slakken in België of één van de buurlanden om die dan ter plaatse te mengen met een heel zuivere cement als een CEM I, maar daarvoor moet die wel gecertificeerd zijn”,  duidt Dirk De Leus.


Dat Cemminerals in het huidige aanbod twee cementsoorten heeft met LA of low alkali in de naam, is geen toeval. “Met de invoering van de TRA550 op 1 september moet, bij gebruik van een niet-low alkali-cement in stortklaar beton, telkens een alkalibalans gemaakt worden. Er is maar weinig gecertificeerde low alkali-cement in CEM I beschikbaar op de Belgische markt. Met onze klinker blijven we ruim onder de grens die geldt voor low alkali. Wij halen een Na2O-equivalent kleiner dan 0,40. De huidige Belgische cementnorm vereist een waarde kleiner dan 0,60. Met ons lage alkaligehalte en nu we over CE, Benor en KOMO beschikken, staan we in pole positie om mee te dingen naar contracten voor grotere bouw- en infrastructuurprojecten”, duidt De Leus.

24/7

Inzake beschikbaarheid is Cemminerals een game changer in de Belgische cementsector. Cement kan je bij hen gewoon online bestellen en je kan die ook ‘s nachts of in het weekend komen afhalen of laten leveren. Je moet je vrachtwagenchauffeurs niet langer laten wachten en drummen tot er een laadpunt vrijkomt zoals in de traditionele cementfabrieken. Na de bestelling, zowel online als telefonisch, krijgt de klant een QR-code. Daarmee kan de chauffeur de slagboom van de site aan de Christoffel Columbuslaan in Gent openen. Dan ziet hij op een scherm aan welke silo hij kan laden. Het wegen en laden verloopt allemaal volledig automatisch, waarbij rekening wordt gehouden met het maximale toegelaten gewicht van de vrachtwagen. De chauffeur tekent digitaal af en krijgt dan de vrachtbrief waarmee hij de baan op kan. Zo kan je het transport veel flexibeler inzetten en de files vermijden. Afhalingen in het weekend en vooral heel vroeg ’s morgens zijn inmiddels courant”, vertelt de CEO van Cemminerals.

Steeds meer klanten komen zelf afhalen. “Dat gaat bij ons veel vlotter dan bij sommige collega’s. Het vullen van de vrachtwagens vergt minder dan een kwartier” stelt Dirk De Leus. Vanaf 2020 zal Cemminerals ook cement per scheepslading kunnen verkopen.

WKK

De aanvraag van Cemminerals voor groenestroomcertificaten voor een warmtekrachtkoppelingsinstallatie werd inmiddels goedgekeurd. Volgend jaar gebeurt de studie voor de WKK-installatie en nog een jaar later wordt ze gebouwd, zodat alles operationeel en gekeurd is tegen einde 2021.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten