Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

CFE splitst zich in twee en brengt DEME afzonderlijk naar de beurs

De beursgenoteerde bouwgroep CFE splitst zichzelf in twee en brengt de maritieme activiteiten van DEME afzonderlijk naar de beurs. Beide divisies zijn op verschillende segmenten en in verschillende geografische markten actief, elk met onderscheiden strategische prioriteiten. De splitsing levert twee beursgenoteerde vennootschappen op, elk met een eigen bestuur.

CFE splitst in twee en brengt DEME afzonderlijk naar de beurs-FOTO DEME
De beursnotering van DEME zou tegen volgende zomer een feit moeten zijn. Als de operatie afgerond is, wordt CFE een zuivere bouwgroep. Dat zat er eigenlijk al langer aan te komen. CFE heeft sinds 2013 ingrijpende veranderingen ondergaan. De watergebonden burgerlijke bouw werd overgedragen aan DEME (om de divisie DEME Infra te creëren) en de bouwactiviteiten in België werden gehergroepeerd in de Belgische filialen van CFE Contracting.
 
De resterende operationele activiteiten van de moedermaatschappij werden geleidelijk aan afgebouwd, zowel de activiteit burgerlijke bouwkunde als de activiteit Bouw in Afrika en in Centraal-Europa, met uitzondering van Polen. Met de oplevering van de laatste projecten die nog op het niveau van de moedermaatschappij werden beheerd, is deze fase nu voltooid.
 
Vandaag bestaat de groep uit drie activiteitspolen (DEME, CFE Contracting en BPI), elk geleid door een eigen managementteam dat volledig verantwoordelijk is voor het beheer van zijn activiteit, zowel operationeel als financieel. De splitsing moet zowel de maritieme diensten als contracting en vastgoedontwikkeling in de toekomst in staat stellen om zich te ontwikkelen als twee onderscheiden, autonome en solide beursgenoteerde vennootschappen, elk met hun eigen bestuur. Door de splitsing zullen aandeelhouders, medewerkers en andere belanghebbenden ook meer duidelijkheid en transparantie krijgen over de positionering en ambities van zowel CFE als DEME. Ook de reële waarde van de twee genoteerde vennootschappen zal beter zichtbaar worden.
 
Concreet gebeurt er een partiële splitsing van CFE, waarbij een overdracht gebeurt van de volledige participatie in DEME naar een nieuwe onderneming, een zogenaamde Newco. Alle aandeelhouders van CFE zullen een aandeel van het nieuwe bedrijf ontvangen voor elk aandeel van CFE dat zij bezitten. De voorbereiding van deze transactie zal verscheidene maanden duren. Het is de bedoeling dat de hele operatie in de zomer van 2022 wordt afgerond.
 
Het plan moet wel een gunstige voorafgaandelijke fiscale ruling krijgen, evenals de goedkeuring van 75% van de aandeelhouders. Dat laatste is in principe geen probleem omdat de aandeelhouders Ackermans & van Haaren en Vinci, die respectievelijk 62,1% en 12,1% van CFE in handen hebben, de splitsing steunen.
 
Zodra de splitsing achter de rug is zal CFE louter een gediversifieerde industriële groep zijn die focust op vier complementaire kernactiviteiten, namelijk vastgoedontwikkeling, bouw, multitechnieken en spoor. Het bedrijf zal actief zijn in België, Luxemburg en Polen. Het baggerbedrijf DEME is de jongste jaren uitgegroeid tot een van de grootste bouwers van windmolenparken op zee. In het orderboek staan voor 4,5 miljard € aan contracten. CFE is ook betrokken bij de bouw van de Fehmarnbelt-verbinding tussen Duitsland en Denemarken. DEME is samen met het Nederlandse Boskalis ook kandidaat voor de bouw van een gigantisch energie-eiland in de Deense Noordzee.
 
De Belgische industriële groep CFE werd opgericht in 1880 en is actief in drie verschillende vakgebieden. Het eerste, de pool Baggerwerken, Milieu, Offshore en Infra activiteiten, wordt verzorgd door DEME. Dat bedrijf beschikt over een moderne, polyvalente vloot met de nieuwste technologie. Het tweede, de pool Contracting, omvat de activiteiten bouw, multitechnieken en spoor in België, Luxemburg en Polen. Het derde, de pool Vastgoedontwikkeling, groepeert de vastgoedprojecten die BPI in België, Luxemburg en Polen ontwikkelt. De groep CFE telt momenteel meer dan 8.000 medewerkers en is op alle continenten aanwezig.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten