Publi-reportage | Circulair ondernemen draait om meer dan duurzaamheid
Er valt heel wat te winnen door circulair te gaan ondernemen. Van minder afval tot meer jobs, de circulaire economie in de bouwsector heeft troeven die jij kan uitspelen.

Concrete oplossingen voor bouw- en sloopafval
Afvalbeheer is een grote uitdaging in de bouwsector. Bouw- en sloopafval maken een aanzienlijk deel uit van het totale afval in België. Een doordachte afvallogistiek zorgt voor minder rompslomp en lagere stortkosten. Door de levensduur van materialen te verlengen en ze te hergebruiken, belandt er niet alleen minder afval op de stortplaatsen maar zorg je ook voor extra inkomsten uit gerecycleerde materialen.
Nieuwe kansen en nieuwe jobs
Bouwmaterialen hergebruiken vereist inzameling, sortering en verwerking. Stuk voor stuk activiteiten waarmee je werkgelegenheid creëert. Niet enkel in de sector, maar misschien ook wel in je eigen bedrijf.
Innoveren met een doel
De circulaire economie kan innovatie stimuleren door nieuwe technologieën te ontwikkelen en nieuwe, duurzame bouwpraktijken aan te moedigen. Heb je bijvoorbeeld al eens aan biobased (bioafbreekbaar en recycleerbaar) materialen gedacht? Nieuwe technieken of materialen kunnen jou een streepje voor geven op de concurrentie.
Een blik op morgen
In een snel evoluerende wereld, lijkt het misschien lastig om alles uit te pluizen. Welke normen moet je volgen? Hoe maak je jouw gebouwen toekomst-proof? Hoe bescherm je de innovaties die je hebt ontwikkeld? De Normen-Antennes van de FOD Economie geven je tips over hoe je dat het beste aanpakt. Raadpleeg Buildwise voor advies over de bouwsector.
Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar hoe ver jouw bedrijf staat in de circulaire economie? Neem een kijkje op tijdvoorcirculair.be, een initiatief van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.



