Cordeel Group zoekt het nu ook in... koffiedik
Cordeel Group nam een participatie in Grounds Up, een start-up die zich richt op het verwerken van koffieafval tot waardevolle, circulaire grondstoffen, halffabricaten en afgewerkte producten voor verschillende industrieën en toepassingen. Op die manier wil het bouwbedrijf nog een stap verder gaan in het toepassen van het circulaire gedachtengoed, zowel binnen als buiten de bouwsector.
De Belg drinkt gemiddeld 800 kopjes koffie per jaar, waarmee we de achtste grootste koffiegebruiker ter wereld zijn. Helaas wordt slechts 1% van de gezette koffie ook daadwerkelijk gebruikt, waardoor er in ons land jaarlijks 67.000 ton koffiedik op de afvalberg belandt (wereldwijd is dat ongeveer 18 miljoen ton). Grounds Up wil dit afval nu verwerken tot een grondstof voor bouwmaterialen, kunststoffen, cosmetica, voeding, waterzuivering, kaarswas, meststof, pesticides, biofuels, substraten... Cordeel is natuurlijk vooral geïnteresseerd in de toepassing als duurzaam bouwmateriaal (beton, bouwstenen en isolatiematerialen), maar wil ook andere toepassingsmogelijkheden ondersteunen.
Het koffieafval wordt momenteel ingezameld in ‘koffiehotspots’ (waar veel koffiedik op kleine afstand te vinden is). Vervolgens wordt het gedecontamineerd en gedroogd met behulp van de energiezuinige microgolftechnologie van MEAM. Dit gedroogde gruis wordt geëxtraheerd om twee nieuwe grondstoffen te creëren: koffieolie en koffieperskoek. Deze dienen momenteel als grondstof voor de halffabricaten en/of eindproducten van Grounds Up. Om tot een koffie bio-composiet (‘The Grounds Compound’) te komen, wordt de koffieperskoek gemengd met een biopolymeer op basis van suikerzetmeel. Het resulterende materiaal wordt vervolgens in de gewenste vorm gespoten. Een mooi voorbeeld is de koffiebeker ‘The Grounds Cup’ die herbruikbaar, afsluitbaar, vaatwasmachinebestendig, isolerend en op het einde van zijn levensduur opnieuw te recycleren is.