Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Daikin investeert in nieuwe plaatmetaallijn in Oostende

Daikin Europe investeert voor zijn fabriek in Oostende in een nieuwe plaatmetaallijn en in een volledig geautomatiseerd matrijzenmagazijn.

Daikin investeert
Dankzij de nieuwe plaatmetaallijn kan de productiecapaciteit in de fabriek worden verhoogd, terwijl ook de veiligheid op de werkvloer verbeterd wordt.
 
De investering maakt deel uit van Daikins Fusion 2025-plan om de productiecapaciteiten van het bedrijf in de EMEA-regio te versterken en te voldoen aan de stijgende vraag naar duurzame verwarmingsoplossingen, zoals warmtepompen. Het plan omvat een totale investering van 840 miljoen € over de komende vijf jaar.
 
De fabriek in Oostende nam op begin deze maand een nieuwe lijn met plaatmetaalpersen in gebruik. De nieuwe persen worden gebruikt voor het produceren van de metalen buitenbehuizing van de warmtepompen van Daikin.
 
“We deden voor een aanzienlijk deel van ons plaatmetaalwerk een beroep op externe leveranciers. Dankzij de nieuwe persen kunnen we meer metalen behuizingen zelf fabriceren. Hierdoor stijgt onze productiecapaciteit en onze kwaliteitscontrole. Het ligt tevens in lijn met de inspanningen die we doen voor het milieu. De persen verlagen het transportvolume van halfafgewerkt plaatmetaal naar onze fabriek immers aanzienlijk”, vertelt Steven Van Impe, Deputy General Manager Manufacturing bij Daikin Europe.
 
Samen met de nieuwe persen worden een aantal nieuwe technologieën geïntroduceerd om de veiligheid op de werkvloer in de fabriek te verhogen. “De afgelopen jaren gebruiken we steeds grotere metaalbladen, waardoor het almaar moeilijker werd voor onze arbeiders om ze manueel te hanteren”, zegt Andy De Wilde, Department Manager Production Engineering. “Daarom gebeurt de aanvoer naar de nieuwe persen nu door robots. Ook het magazijn voor de matrijzen die gebruikt worden om de platen te persen, hebben we volledig geautomatiseerd. Die matrijzen – die tot 5 ton kunnen wegen – worden voortaan automatisch uit de opslag gehaald en op de persen geladen.”
 
De verhoogde capaciteit vereist niet enkel investeringen in nieuwe technologie, maar zal ook een positief effect hebben op de tewerkstelling. Dit voorjaar heeft Daikin Europe meer dan 200 nieuwe vacatures voor de fabriek van Oostende. Het bedrijf telt meer dan 2.200 werknemers in België.
 
“De vraag naar duurzame verwarmingsoplossingen neemt snel toe”, zegt Hiromitsu Iwasaki, Vice President van Daikin Europe. “Verwacht wordt dat de jaarlijkse verkoop van warmtepompen in Europe een stijging zal kennen van 1 miljoen toestellen in 2021 tot meer dan 4 miljoen in 2030. Het Fusion 2025-plan zal ons bedrijf tot koploper maken in deze belangrijke transitie naar een koolstofvrije samenleving.”

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten