Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

'De bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

Elke week geeft Bouwkroniek het woord aan een CEO uit de brede Belgische bouwsector. Dit keer voelen we Bill Olivier aan de tand, CEO van Loxam Belux.  

CEO Loxoxam
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
“De evolutie naar elektrisch rijden en dus ook naar elektrische of hybride machines is momenteel enorm aan het versnellen. Het ecologische bewustzijn en de impact van de ecologische politieke partijen in stedelijke en provinciale besturen is sterk toegenomen. Zij zullen steeds meer hun stempel drukken op het beleid en de regelgeving. Dat heeft gevolgen op de geluidsnormen, de emissienormen, het gebruik van hybride machines … De vraag naar groenere technologie zal op korte termijn sterk stijgen. Maar bouwbedrijven zullen niet zo snel kunnen schakelen of investeren. Ik verwacht dat ze een beroep zullen doen op de verhuursector om hun machinepark te vergroenen. Er is vandaag al een sterke focus op duurzaamheid in de Loxam Groep met ons Loxam Green-programma. Met dat programma investeert de groep volop in elektrische machines, maar bv. ook in het volledig CO2-neutraal maken van onze hoofdzetel en agentschappen. Bij Loxam België leggen we de focus op een versnelde vergroening van ons machinepark.”
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
“Het aspect veiligheid is vandaag nog belangrijker geworden dan het al was in de bouwsector. Veiligheid heeft duidelijk een ruimere invulling gekregen. Men heeft niet meer alleen oog voor fysieke ongevallen, maar ook voor besmettingsgevaar en dus hygiëne op de bouwwerf. De hygiënische en sanitaire omstandigheden op de bouwwerven zijn het voorbije jaar enorm verbeterd. Dat merken we duidelijk aan de sterke stijging in onze bestelde modules voor werfketens en sanitaire ruimtes. Een goede zaak, natuurlijk. Daarnaast is de bouwsector het voorbije jaar veel flexibeler geworden. Deels noodgedwongen natuurlijk, want er was veel onzekerheid over langetermijnprojecten. Maar bouwbedrijven hebben daardoor toch ook de grote voordelen ontdekt van het flexibel inhuren en stopzetten van toestellen.”
 
Wat ziet u als grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
“Het is koffiedik kijken hoe de markteconomische situatie in de nabije toekomst zal evolueren. In het afgelopen anderhalf jaar zijn gigantische budgetten naar de gezondheidszorg gevloeid en naar steunmaatregelen om de werkloosheid tegen te gaan. De overheden hebben daarbij enorme schulden gemaakt. Nu is de vraag natuurlijk hoe ze die gaan wegwerken en hoe ze de economie weer willen aanzwengelen. Zal dat zijn zoals vroeger, door de traditionele sectoren te pushen met grote overheidsinvesteringen in infrastructuurwerken en dergelijke? Of kiezen ze dit keer toch eerder voor de tertiaire sector? Die laatste optie zou natuurlijk minder goed nieuws zijn voor de bouwsector.”
“Op korte termijn constateren we een toename van problemen met de leveringstermijnen. Fabrieken hebben stilgelegen, er is schaarste in bepaalde grondstoffen, opstartprocedures moesten anders verlopen en hebben daardoor vertraging opgelopen … Machines die we bestellen komen vaak vanuit het buitenland. We stellen vast dat de levertermijnen sterk zijn gestegen, zowel wat de onderdelen betreft als de nieuwe machines.”
 
Welke impact zullen die toeleveringsproblemen hebben op de bouwsector?
“Ik kom zelf uit de automobielsector. Deze is op korte termijn veranderd van een echte push-markt, waarbij autofabrieken op volle toeren draaiden en de dealers al die auto’s maar verkocht moesten zien te krijgen, naar een vraagmarkt zonder overstocks en met lange levertermijnen. Ik verwacht eenzelfde evolutie in de machinebouw, wat natuurlijk een impact zal hebben op de bouwsector inzake investeringsprojecten en beschikbaarheid van machines.”
 
Hoe is uw bedrijf veranderd in het voorbije jaar?
“De coronacrisis heeft ons verplicht om heel wat processen en procedures te herdenken en aan te passen, zoals onze klantencontacten en de overhandiging van ons verhuurmateriaal. Die aanpassingen hebben enerzijds de digitalisering versneld, maar hebben er anderzijds ook voor gezorgd dat ons bedrijf veel meer flexibel is geworden dan voordien. Begin dit jaar zijn we daarnaast gefusioneerd met dk rental, de specialist voor alle werken op hoogte. Door deze fusie breiden we ook onze expertise in de industriële sector uit.”
 

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten