Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

'De grootste uitdaging is de betaalbaarheid van woningen'

Elke week geeft Bouwkroniek het woord aan een CEO of andere leidinggevende in de brede Belgische bouwsector. Deze week mag Joost Callens CEO van Camino antwoorden op onze vijf standaardvragen.

CEO Joost
Skinn Branding Agency
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Al nieuwe technieken zullen onze sector beïnvloeden. Het is een en-en-verhaal. Vandaag worden drones voor zowel technische- als commerciële redenen reeds volop ingezet en ze bieden dus echt een meerwaarde. Daarnaast spreekt het voor zich dat data super belangrijk worden om o.a. energiemanagement in gebouwen te faciliteren en problemen te detecteren. 3D-printers zijn ook steeds meer hun opmars. Ik weet niet of we meteen volledige gebouwen op die manier zullen printen, maar dat zal met mondjesmaat wel komen. Onze sector is (te) lang blijven stilstaan, maar nu zitten we volop in een stroomversnelling en dat uit zich in deze innovatieve technieken.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes vandaag kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
Het gaat vooral om alles wat technische beroepen betreft. We merken zelf ook constant dat het heel moeilijk is om bepaalde profielen te vinden zoals bouwvakkers, schrijnwerkers en installateurs. Maar naast die technische beroepen ‘on the field’ is het ook moeilijk om ingenieursprofielen zoals calculators of projectleiders te vinden. In ons bedrijf merken we wel dat we aantrekkelijk genoeg zijn voor die doelgroep en daarbij heel kwalitatieve profielen kunnen binnenhalen. Er is dus zeker wel een toekomst weggelegd voor jongeren die vandaag voor dat soort beroepen kiezen en zich daarin specialiseren. Wijzelf bieden die jonge starters dan ook heel graag een functie waarbij we inzetten op goede inwerkprogramma’s. Zo kunnen ze op het juiste tempo én met de juiste ondersteuning hun weg vinden in de job.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Zo’n crisis leert je vooral dat er plots onverwachte zaken op je kunnen afkomen. Het was zo bij de financiële crisis van 2008 en we merken het nu ook terug. Het is belangrijk om voorbereid te zijn. Wij hebben de voorbije jaren vooral op people management ingezet en daar plukken we nu de vruchten van. Als je plots vooral van thuis uit moet werken, dan kan je als werkgever op dat moment berusten op het vertrouwen dat er heerst en het DNA dat bij elke werknemer aanwezig is. Je voelt in zo’n tijden echt wel de connectie tussen de medewerkers en dat is zeker iets positiefs dat we uit de crisis halen. Het bewijst ook ineens dat het belangrijk is om over te schakelen op digitaliseren want zo zijn wij probleemloos kunnen overschakelen naar thuiswerk. Thuiswerk zal een blijver zijn maar met aandacht voor een gezond evenwicht. Zo kan de teamspirit aanwezig blijven en is er voldoende contact tussen de verschillende medewerkers. Maar daarnaast heb ik zelf ook geleerd dat je vooral rustig moet blijven in dergelijke situaties. In elke crisis is er veel negativiteit die op je afkomt maar het is belangrijk om een klare kijk te bewaren. Natuurlijk is het zo dat we in onze sector geen zware klappen gekend hebben. Wij bouwen en renoveren en dat alles is afgestemd op wat mensen écht belangrijk vinden, namelijk wooncomfort. Maar naast de gezondheidscrisis komt ook een klimaatcrisis op ons af en daar moeten we vanuit de sector onze schouders onder zetten. Dat kunnen we niet alleen. Ook de overheid moet daar een wetgevend kader rond creëren zodat de meest vervuilende, energieverslindende woningen aangepakt worden. Vandaag hebben we strenge normen voor nieuwbouwwoningen, met succes, maar dat moet ook dringend doorgetrokken worden naar bestaande woningen.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
De grootste uitdaging is de betaalbaarheid van woningen. Vandaag bieden de banken wel een lage rentevoet, maar als morgen de rentevoeten stijgen dan wordt het voor veel mensen echt wel heel moeilijk om een eigen woning te kopen. We zitten vandaag in België nog steeds met een vrij hoog aantal eigenaars (+/- 70%). Het is niet voor niks dat we spreken van de Belg die met een baksteen in de maag geboren wordt. Maar indien de prijzen blijven stijgen, dan zie ik wel een evolutie van een koop- naar een huurmarkt. Dat op zich is geen bedreiging voor ons bedrijf, maar het heeft wel impact voor de consument. Daarnaast is het afstemmen van het onderwijs aan de noden van onze sector een zeer grote uitdaging: hoe kunnen we mensen warm maken om te kiezen voor de bouwsector? Er is niks mooiers dan het ‘bouwambacht’ want er wordt zowel met de handen als met het hoofd gewerkt en die mix is fantastisch.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Wel, een paar jaar geleden ben ik op mijn caminotocht van drie maanden heel wat woningen tegengekomen. Vooral in Spanje ben ik heel wat extreem oude woningen tegengekomen en ik besefte toen meer dan ooit dat gebouwen echt een lange tijd blijven bestaan. Daarbij besefte ik ook de waarde van de architectuur die zo belangrijk is bij gebouwen en dus ook bij woningen. Hoe meer aandacht je hebt voor de architectuur en de kwaliteit van materialen, hoe meer een gebouw zijn waarde heeft in een buurt. Het is dus zeer belangrijk dat we in onze sector een gezond spanningsveld creëren tussen enerzijds het esthetische luik van het gebouw en anderzijds de kwaliteit van de materialen, met daarbij oog voor betaalbaarheid. Het is vooral belangrijk om duurzame gebouwen te bouwen én bestaande gebouwen te verduurzamen zodat we ons steentje bijdragen voor het klimaat. Circulair bouwen is ontzettend belangrijk en afhankelijk van de noden moet je een gebouw kunnen aanpassen. Want het is net de flexibiliteit van het gebouw dat impact heeft op de houdbaarheidsdatum.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten