Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

'De snelheid van het herstelplan zal van cruciaal belang zijn'

Elke week geeft Bouwkroniek het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week antwoordt Christophe Van Ophem, CEO van Eiffage Benelux, op onze vijf vragen.  

De snelheid van het herstelplan
Welke nieuwe technologieën zullen het meeste invloed hebben op Eiffage Benelux?
Onze sector verandert volop. Terwijl de bouw decennialang weinig heeft geïnnoveerd, is alles nu op gang gekomen. Digitalisering, artificiële intelligentie, robotisering, industrialisering, … we beschikken ondertussen over zoveel middelen die onze werkmethoden veranderen en verbeteren in functie van het welzijn van onze medewerkers. Bij Eiffage promoten we innovatie in onze teams en investeren we in digitalisering op alle niveaus. Enerzijds om onze uitvoerende teams met krachtige tools te helpen zodat ze snel toegang hebben tot documenten om hun werk te vergemakkelijken. Anderzijds om de administratieve last van veel taken met een lage toegevoegde waarde te verminderen. In dat verband werden in onze verschillende vestigingen digitale tools ingezet om iedereen te ontlasten. Behalve deze innovaties heeft en zal de kwestie van een koolstofarme aanpak een groeiende impact hebben op ons beroep als bouwpromotor en bouwbedrijf. Eiffage neemt dit maatschappelijk vraagstuk al jarenlang ernstig en heeft dit dan ook reeds in verschillende activiteiten toegepast. We zullen hier in de toekomst nog meer op focussen.
 
Welke opleiding moeten jongeren vandaag op school kiezen voor een goedbetaalde en interessante carrière in de bouwsector?
Bouwen is een prachtig vak. Elk beroep is daarin uniek. Of je nu een arbeider, projectmanager, werfleider of administratief medewerker bent, de trots van het gebouwde object en de zichtbare stempel daarvan in onze steden en op het platteland is de grootste beloning die er is.
De verschillende beroepen zijn gevarieerd en complementair. Een ingenieur kan zijn project niet verwezenlijken als de arbeiders het niet uitvoeren. Elke speler is belangrijk en er zijn veel richtingen in de bouwsector om je weg te vinden en gelukkig te zijn. Onze sector is op zoek naar drijvende krachten, of het nu gaat om arbeiders, ingenieurs, architecten, advocaten of financiers, enz. Al deze profielen zijn nodig om onze steeds complexere projecten aan te pakken en tot een goed einde te brengen.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Veerkracht! Ik werd vooral geraakt door de manier waarop onze teams deze crisis hebben aangepakt en overwonnen. Het gaf me een enorme voldoening. Iedereen heeft meegewerkt, iedereen was flexibel en accepteerde nieuwe manieren van werken om in alle veiligheid te kunnen blijven doorwerken.
In zo'n crisis moet het bedrijf waarvoor men werkt geruststellend en motiverend zijn voor zijn personeel, want iedereen heeft sterke ankerpunten nodig als de context wazig is. Eiffage is daarin bijzonder omdat het een sterk werknemersaandeelhouderschap heeft dat al meer dan 30 jaar bestaat. Elke werknemer van de groep kan dus onder aantrekkelijke voorwaarden aandeelhouder worden en zo genieten van de prestaties van Eiffage. In april 2020, midden in de coronacrisis, zijn we onze jaarlijkse campagne gestart waarbij onze medewerkers konden intekenen op het aandeelhouderschap. Ondanks de context hadden we een heel hoog toetredingspercentage, wat de cohesie in en het vertrouwen van onze teams in hun groep bewijst. Het was weer een enorme voldoening.
Wat betreft de organisatie van het werk zijn we vertrouwd geraakt met telewerken. Dankzij digitale tools konden onze activiteiten doorgaan en waren de bedrijven van Eiffage Benelux perfect in staat om hun verbintenissen na te komen. Het is belangrijk om conclusies te trekken uit deze manier van telewerken, want er zijn natuurlijk voordelen, maar ook grenzen. Onze toekomstige organisatie zal zeker worden beïnvloed door deze ervaring.
 
Wat is de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Gelukkig stel ik geen grote dreiging vast. Ik zie echter wel enkele tekenen aan de wand wat betreft bouwvergunningen die maar niet worden toegekend en openbare aanbestedingen die worden vertraagd. Ook bij bepaalde particuliere klanten wordt gewacht om te investeren.
Ik richt mij tot de overheid. We hebben u nodig om zo snel mogelijk de maanden van stilstand in te vullen die sommige administraties hebben verstoord en dus de start van vele projecten hebben vertraagd. We moeten onze rol blijven spelen en daarvoor hebben we continuïteit en investeringen nodig. De snelheid waarmee het herstelplan kan worden uitgerold, zal van cruciaal belang zijn.
Een ander punt is de moeilijkheid om arbeiders te vinden voor onze werven. Ze zijn heel schaars. Wij willen aanwerven, maar er zijn maar weinig kandidaten. Ik blijf ervan overtuigd dat we met onze eigen teams moeten bouwen om leider op de bouwmarkt te blijven. Er zijn veel initiatieven gestart in de verschillende regio's waar we actief zijn, maar helaas is het aantal kandidaten te beperkt. Dit vormt een echte uitdaging.

Bouwen we nog voor de eeuwigheid of hebben gebouwen binnenkort een vervaldatum?
We bouwen natuurlijk voor de lange termijn, maar met een veel grotere focus op het milieuaspect. We mikken op duurzame bouwwerken in de ecologische zin van het woord. Een koolstofarme aanpak, energiezuinige gebouwen, biogebaseerde materialen, de circulaire economie… daar ligt de focus vandaag op. Een gebouw moet worden ontworpen, gebouwd, uitgebaat, onderhouden en ontmanteld met zorg voor de planeet. Deze cyclus, ongeacht de duur, moet worden verbeterd in termen van milieu-impact. Dat is onze prioriteit en wij vervullen daar een voorbeeldrol in.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten