Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Reeds 4 jaar bent u als bouwprofessional wettelijk verplicht om uw tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren. Wat houdt deze wet in en voor welke bouwprojecten moet u een verzekering onderschrijven?

construction-mes-chantiers-rcdecenale

Wat houdt de wetgeving in?

De wetgeving trad in werking op 1 juli 2018. Ze verplicht aannemers en andere dienstverleners om een verzekering te onderschrijven die hun tienjarige aansprakelijkheid verzekert.

Bij een schadegeval zal de vergoeding worden bepaald aan de hand van de waarde van de wederopbouw van het gebouw. Indien die waarde meer dan € 736.111,11* bedraagt, mag de dekking, voor het totaal van materiële en immateriële schade, nooit lager zijn dan € 736.111,11 per schadegeval. Is de waarde van de wederopbouw lager, dan mag de waarborg niet lager zijn dan de waarde van wederopbouw.

De wetgeving heeft uitsluitend betrekking op de aansprakelijkheid met betrekking tot problemen van soliditeit en stabiliteit van de gesloten ruwbouw van de woning. De waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van de woning wordt ook verzekerd, maar alleen wanneer deze laatste de soliditeit of stabiliteit van de woning in gevaar brengt.

Wanneer en voor wie is de verzekering verplicht?

Aannemers, architecten en andere dienstverleners zijn verplicht een verzekering af te sluiten bij een bouw of renovatie, als:

  • de werken of prestaties betrekking hebben op een woning: een eengezinswoning of een appartement. Het gaat dus niet om een rusthuis waarvan sommige delen gemeenschappelijk zijn.
  • de werken vallen onder het begrip ‘gesloten ruwbouw van een woning’.
  • de tussenkomst van een architect verplicht is voor de onroerende werken en er een stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Meer weten? Ga naar www.federale.be/nl/bouwsector

*ABEX-index van 1 juli 2022.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten