Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

DEME doopt 's werelds krachtigste snijkopzuiger

De Belgische baggerspecialist DEME heeft zijn nieuwe schip Spartacus gedoopt. Het schip is de krachtigste snijkopzuiger ter wereld en een primeur in de sector. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW heeft het schip een ongeëvenaarde productiesnelheid en het vermogen om harde grond te snijden. De pompkracht en de zware cutterladder maken een baggerdiepte tot 45 m mogelijk.

DEME doopt ‘s werelds krachtigste snijkopzuiger Spartacus
Annik Penders, de echtgenote van de Belgische premier Alexander De Croo, aanvaardde om meter te zijn van het nieuwe schip. De inhuldiging verliep traditiioneel, door het stukslaan van een fles champagne tegen de scheepsromp.
 
“De Spartacus werd ontworpen met drie hoofdprioriteiten: de grenzen van het baggerpotentieel verleggen, een ongeëvenaarde autonomie en de impact op het milieu beperken. We zijn er trots op een technologische en duurzame leider in de sector te zijn. Baggerprojecten die vroeger niet haalbaar waren, worden nu wel mogelijk”, aldus Luc Vandenbulcke, CEO van de DEME Group.
 
Behalve zijn indrukwekkende kracht is de Spartacus ook de eerste snijkopzuiger in de sector die kan werken op lng. Het schip heeft ook verschillende bijkomende energiebesparende functies, zoals een warmteterugwinningssysteem.
 
Aan boord bevindt zich tevens een werkplaats met een trillingsgeïsoleerde vloer. Die maakt het mogelijk om het onderhoud en de reparatie van de snijkoppen uit te voeren tijdens de baggerwerken. Daardoor kan de megasnijkopzuiger een ongeëvenaarde productietijd behalen en is tevens een groot voordeel bij werken in uitdagende omstandigheden en afgelegen gebieden.

Foto’s: DEME
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten