Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Deschacht werkt zich op tot een nationaal merk

Met de recente opening van een eerste Waalse vestiging heeft Deschacht zich opgewerkt van een Vlaamse tot een nationale speler. Daarnaast versterkte het zijn rioleringsdivisie door een exclusief partnership met Hobas, waarbij het zijn technische expertise en logistieke performantie in de strijd gooit om diens hoogwaardige gvp-buizen via zijn wijdvertakte distributienetwerk doeltreffend te verspreiden.

Deschacht

Deschacht beschikt in Vlaanderen over zeven actieve logistieke filialen en kan terugvallen op een eigen studiedienst. Met de opening op 1 juli van een eerste Waalse vestiging, toevallig op de site van zusterbedrijf Collinet op het industrieterrein van Herstal, profileert het zichzelf bovendien sindsdien als een nationaal merk.

Behalve riolerings- en afvoerproducten biedt Deschacht in de Luikse regio voortaan ook dak-, gevel- en isolatieproducten en folies aan. Ten gevolge hiervan maakte het tevens zijn ganse bedrijfscommunicatie, van zijn website www.deschacht.eu over zijn e-commerce tot zijn catalogus, tweetalig (Nederlands en Frans). ?Difficult roads often lead to beautiful destinations', zo luidt immers het devies. Intussen wil Collinet, dat in Herstal olie- en benzineafscheiders, pompputten, toezichtsputten, citernes en inox afvoergeulen maakt, zich voort ontwikkelen als gespecialiseerde producent voor en leverancier aan de bouwsector en de industrie.

Inmiddels vond bij Deschacht ook een personeelsexpansie plaats. ?We hebben tevens een bouwteam opgericht, een commerciële cel die met respect voor onze bestaande klanten uitsluitend gericht is op utiliteitsbouwaannemers klasse 7 en 8, gespecialiseerd in grotere bouwprojecten zoals daar zijn de Scholen van Morgen, ziekenhuizen, bibliotheken, ? Zij hebben immers behoefte aan een andere benadering die meer gericht is op advies, engineering en projectbegeleiding. Hierbij beschouwen we het als onze missie om onze studiedienst voor de optimalisatie van rioleringsplannen uit te bouwen, waarbij we met een projectleider van de hoofdaannemer en in overleg met de grondwerker de rioleringswerken optimaliseren, en om onze eigen producten (private labels) met ATG-goedkeuring voor de dakopbouw via een netwerk van dakwerkers in deze projecten te introduceren. Ons bouwteam, waarin één van onze medewerkers gespecialiseerd is in riolering en een andere in dak-en isolatieproducten, werkt nauw samen met projectleiders', signaleert Filip Ausloos, business unit manager Riolering & Afvoer bij Deschacht nv en commercieel manager bij Collinet nv.

Deschacht ontwikkelt zich eveneens voort als toeleverancier voor de wegenbouwer en de grondwerker met een one-stop-shop-concept. Hierin past de exclusieve samenwerking met Hobas. Dit wereldwijd actieve bedrijf met hoofdkantoor in Oostenrijk, dat toonaangevend is in hoogkwalitatieve gvp-leidingsystemen (glasvezelversterkt polyester) tot grote diameters en meer dan duizend werknemers telt, maakte zijn buizen vroeger bij Eternit in Kapelle-op-den-Bos.

?De meeste aannemers, studiebureaus, intercommunales en besturen kennen deze technisch hoogstaande gvp-buizen wel, maar dit product is de jongste tijd wat in de vergetelheid geraakt. Opdrachtgevers die collectoren bouwen, zijn evenwel overtuigd van de technische troeven ervan. Aquafin gebruikt deze gvp-buizen trouwens al jaren; de meeste Belgische rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi?s) zijn ermee uitgerust. We zien deze gvp-buizen als een waardevolle aanvulling van ons assortiment, waardoor we ons pakket in onze one-stop-shop voor de wegenbouwer en de grondwerker kunnen vergroten, en vertrouwen erop dat het product in de toekomst vaker zal gebruikt worden. We hebben trouwens ook veel klanten in de doelgroep van de nutsleidingen en Hobas biedt een aangepast gamma voor relining en microtunneling?, oppert Filip Ausloos.

Vijf toepassingsgebieden

Hij ziet vijf grote toepassingsgebieden voor deze gvp-buizen. Vooreerst kunnen ze worden ingezet voor specifieke transportcollectorleidingen voor afval- en proceswater omdat ze een hoge chemische bestendigheid combineren met de voordelen van een kunststofleidingsysteem (makkelijke plaatsing en snelle montage, lange buislengtes, een licht gewicht, kleine wanddiktes). Daarnaast kunnen ze succesvol gebruikt worden bij de renovatie van oude leidingen, waarbij ze in deze oude leidingen worden geschoven; er bestaan renovatietechnieken met op maat gemaakte ovoïde buizen of gvp-schaalelementen. In derde instantie kunnen gvp-buizen met grote afmetingen (tot 3,6 m diameter) gebruikt worden als opslagleiding voor de stockage van regenwater en perfect fungeren als variant van kratten om regenwater te bufferen; bij overstromingen is zulk groot buffervolume, waarbij grootgedimensioneerde Hobas-buizen dienstdoen als opslagreservoirs met een enorme capaciteit, van onschatbare waarde. Vervolgens kunnen ze worden ingezet bij de techniek van microtunneling of doorpersingen. En last but not least zijn ze geschikt voor de renovatie van toezichtskamers.

Deze gvp-buizen hebben tevens een lange levensduur en geven blijk van een hoge slijtvastheid. Bovendien zijn ze erg resistent tegen corrosie (bv. bij vervuilde bodems, zeewater en rioolwater), waardoor hun onderhoudskosten miniem zijn. En tot slot dragen ze een Benor-keurmerk, waarbij ze beantwoorden aan specificaties opgemaakt volgens de voorschriften van de norm NBN EN-14364. Deschacht verdeelt het complete Hobas-gamma buizen met een diameterrange van DN150 tot en met DN3600, koppelingen, inspectieputten, ? die zich lenen voor een traditionele uitvoering in sleuf of relining.

?De gvp-leidingen van Hobas zijn volledig modulair. Daarenboven kunnen gvp-elementen op maat gemaakt worden om te lamineren zoals voor toezichtkamers en bochtstukken. Aannemers betreuren echter dat dit uitstekende product nog onvoldoende beschikbaar is op de Belgische markt; ze worden gemaakt in Duitsland en Polen, maar de productietermijnen zijn zeer lang. Daarom engageren we ons om productkennis en technische expertise op te bouwen over gvp-buizen en hun toepassingen en een grote voorraad hiervan te voorzien voor de Belgische markt zodat dit product op korte tijd en zelfs just in time leverbaar is', licht de business unit manager Riolering & Afvoer bij Deschacht toe.

Zo legt Mihali Wegenbouw bvba in onderaanneming voor CFE deze gvp-buizen op dit ogenblik op een bouwplaats in Ukkel, waarbij Vivaqua optreedt als opdrachtgevend bestuur. Deschacht verwacht dat andere bouwplaatsen snel dit voorbeeld zullen volgen?

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten