Digitale replica Antwerpen kijkt in de toekomst
Het Leuvense imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, en de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) presenteerden op het technologiefestival SuperNova in Antwerpen een ‘Digitale tweeling’ van de stad Antwerpen.
Deze 3D-replica van de stad combineert gegevens over geluidsoverlast met real-time sensorinformatie van de luchtkwaliteit en het verkeer evenals computermodellen. Ze biedt een actuele en voorspellende kijk op de situatie in de stad, waarmee de impact van geplande maatregelen gesimuleerd en uitgetest kan worden.
Steden staan voor grote en complexe uitdagingen om vervelende zaken zoals de CO2-uitstoot, geluidshinder en verkeersoverlast in de stadskern te verminderen en de stad aantrekkelijk, leefbaar en gezond te houden. Ingrepen om een situatie te verbeteren in een bepaalde wijk kunnen een impact hebben op verschillende factoren en/of diverse locaties in een stad. Zo kan het autovrij maken van een bepaalde straat een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast van de omliggende wijken, maar zou het de mobiliteit en de luchtkwaliteit op andere plaatsen kunnen verslechteren.
Uiterst realistisch
De digitale tweeling die imec en TNO voorstellen, is een uiterst realistische virtuele representatie van de stad Antwerpen. Ze slaat een brug van de digitale naar de fysieke wereld en ondersteunt beleidsmakers en gebiedsontwikkelaars bij het nemen van complexe beslissingen rond stedelijke leefbaarheid.
Met ‘een druk op de knop’ kan vooraf voorspeld worden wat de effecten zijn van bepaalde scenario’s op het verkeer, de geluidshinder en de luchtkwaliteit. Door de beschikbaarheid van steeds meer gegevens en actuele data uit verschillende sensoren die in de stad opgesteld staan, worden de toekomstvoorspellingen nog nauwkeuriger en kunnen planners de meest optimale beslissingen nemen voor korte-termijnmaatregelen.
De toepassing werd gemaakt op basis van het simulatieplatform ‘Urban Strategy’ van de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO, waarop imec een nieuwe interactieve interface bouwt en sensordata aanlevert om de real-time koppeling en verrijking van de modellen mogelijk te maken. De partners in het project zijn het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, de Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen TomTom en PTV, gespecialiseerd in softwareoplossingen voor mobiliteit en transport.
Riolering
“De mogelijkheden van deze tool zijn legio. In principe kunnen we alle data die beleidsmakers belangrijk vinden, gaande van gegevens over het fietsgedrag tot informatie over de riolering, in deze ‘Digital twin’ verwerken. Zo heeft het stadsbestuur altijd een digitale controlekamer ter beschikking om maatregelen te plannen die de leefbaarheid en mobiliteit van hun stad verbeteren”, verklaart Jan Adriaenssens, programmadirecteur City of Things bij imec.
“Naarmate steden groeien en steeds meer geconnecteerd worden, moeten stadsbesturen op zoek naar innovatieve hulpmiddelen om de uitdagingen die met deze evolutie gepaard gaan het hoofd te bieden. Real-time data zoals deze digitale tweeling-tool kan genereren, zijn daarbij onmisbaar. Het is voor de Vlaamse steden een stap om echte smart cities te worden”, besluit Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters.