Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Dikke orderboekjes, maar vele vacatures




De stemming van de aannemers is gunstig gestemd: nog steeds meer bouwbedrijven verwachten een stijging van hun activiteit dan dat er firma’s uitgaan van een krimp, zo blijkt uit de meest recente bouwbarometer van de Confederatie Bouw. Het orderboek met een verzekerde activiteitduur van 6,04 maanden bleef tijdens het eerste kwartaal van 2019 op een hoog niveau.

job belgie
alexlmx - stock.adobe.com

De sector zoekt echter nog steeds zowat 16.500 geschikte medewerkers om de vacatures in te vullen.

Ondanks een zekere economische afkoeling stelt de bouwsector het nog steeds wel. Uit de jongste bouwbarometer van de Confederatie Bouw blijkt dat het aandeel optimisten (10,7%), bouwbedrijven die een stijging van hun activiteit verwachten, licht verminderd is tegenover de maand voordien. Het aandeel pessimisten bleef daarentegen stabiel (8,7%). De kloof tussen pessimisten en optimisten is bijgevolg iets kleiner geworden. Het aandeel positieve aannemers blijft zoals de jongste maanden wel hoger dan dat van hun pessimistischere collega’s.

Eenzelfde tendens wordt opgetekend bij de orderboekjes. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 konden de aannemers rekenen op een gevuld orderboek van 6,04 maanden. Dat is weliswaar een daling met 1,1% in vergelijking met de laatste drie maanden van 2018, toen het orderboek werk voor 6,10 maanden bood dankzij de absolute uitschieter met een verzekerde activiteitsduur van 6,3 maanden in november 2018. Maar het orderboek handhaaft zich in ieder geval sinds maart 2018 op een hoog niveau in vergelijking met de jaren voordien. 

Ondertussen blijft het aantal vacatures in de bouw met 16.500 openstaande jobs erg hoog. De sector zoekt daarbij de meest uiteenlopende profielen. Dat probleem zal niet snel opgelost geraken: de babyboomers verlaten ook in de bouw één voor één de arbeidsmarkt en de instroom vanuit het onderwijs blijft mager. Om die krapte aan te pakken is er nood aan een sterk beleid dat o.m. inzet op het aanzienlijk versterken van het duaal leren en het promoten van de bouwopleidingen.

Daarnaast neemt de Confederatie Bouw zelf het voortouw om de bouw te promoten als werkgever. “Dat doen we ook tijdens de Open Wervendag van 19 mei. We maken jongeren duidelijk dat de bouw een technologische sector is geworden en een bondgenoot in de klimaatstrijd door energieverslindende oude woningen en gebouwen te renoveren of te slopen en herop te bouwen”, meldt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De volgende tien vacatures worden vandaag het meest genoteerd in de bouw, infrastructuurwerken en afwerkings- en speciale technieken:

1.    Projectingenieur technieken/gebouwen/waterbouw/restauratie
2.    Projectleider technieken/restauratie
3.    Preventieadviseur
4.    Calculator
5.    Stabiliteitsingenieur
6.    Werkvoorbereider
7.    BIM-coördinator/modelleur
8.    Werftechnieker
9.    Installateur speciale technieken/hvac/MEP
10.  ict support-medewerker
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten