Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Duurzame oplossingen voor waterreservoirs in de Franse Alpen

Bij de renovatie en uitbreiding van twee naast elkaar gelegen reservoirs in de Franse Alpen, nabij het skigebied Superdévoluy, werden Renolit Alkorplan Geomembranen gebruikt.

BKBC - 2024-08-26T164150.214
Renolit Alkorplan

Door de ligging in een complex en gevoelig ecosysteem kreeg het renovatie- en uitbreidingsproject van twee bestaande, aanpalende waterbassins te maken met bijkomende uitdagingen. Zo bevinden de te renoveren bassins zich in een natuurlijk middelgebergte, op een hoogte van 1800 meters. De grootste uitdaging was weliswaar om de capaciteit en functionaliteit van de waterbassins uit te breiden.

Na renovatie beslaan de waterreservoirs een oppervlakte van 3,8 hectare; met een capaciteitstoename van 50% die goed is voor een totaal volume van 239.330 m³.

Uiteindelijk viel de keuze op het Renolit Alkorplan Hydro H DW 35052 geomembraan, een lichtgrijs, homogeen membraan van 1,5 mm dik op basis van soepele polyvinylchloride (PVC-P) . Dit membraan verving het in 1994 geïnstalleerde Renolit Alkorplan Hydro 35054 geomembraan, na een toch wel opmerkelijke levensduur van 29 jaar.

De beslissing viel toen bleek dat alternatieve materialen heel wat beperkingen hadden, vooral op vlak van prestatie bij lage temperaturen. Bovendien voldoet het PVC membraan ook aan de drinkwatervereisten van het project, zo kan het water veilig gebruikt worden in de toeleveringsketen voor de hooggelegen restaurants.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten