Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Ebema verlaagt de CO2-uitstoot van bestrating met geopolymeerbeton

CO2 verminderen: ook op de Vakbeurzen Openbare Ruimte, Municipalia en Techni-Mat ging er veel aandacht naar duurzaam bouwen. Betonfabrikant Ebema wekte er de interesse met nieuwe cementarme straatstenen op basis van geopolymeren. “Met deze variant kun je de CO2-uitstoot per vierkante meter bestrating bijna halveren zonder in te boeten aan kwaliteit. We berekenen de CO2-reductie nauwkeurig voor elk project. Zo kunnen onze klanten objectief kiezen.”

Circulair kantoorgebouw op Kamp C in Westerlo met bestrating in geopolymeerbeton.

Ebema_LivingCity---Kamp-C-Halter-in-geopolymeerbeton
Foto's Ebema

Duurzamer beton zonder cement

“Geopolymeerbeton wordt niet gebonden met cement, maar verhard op basis van geopolymeren”, zegt Frank Gendera, raadgevend ingenieur bij Ebema. “Hoogovenslak – een restproduct van de staalindustrie – reageert met een chemische activator. Zo verminderen we drastisch de meest milieubelastende component: cement.”

Dezelfde kwaliteit

Een straatsteen van geopolymeerbeton ziet er precies hetzelfde uit als een gewone straatsteen met 100% Portland cement CEM I. Hij voldoet ook aan dezelfde BENOR-eisen. Er is wel één belangrijk verschil: cementgebonden beton is beter bestand tegen dooizout. Daarom kiest Ebema voor het beste van twee werelden. De kernlaag – 90% van de klinker – bestaat uit cementloos geopolymeerbeton. De toplaag is wel uit klassiek cementgebonden beton.

“We gebruiken de juiste betonsoort op de juiste plaats. Zo verminderen we de CO2-emissie aanzienlijk en garanderen we tegelijk de kwaliteit en de technische eigenschappen. Bij onze klassieke cementgebonden straatstenen stoten we trouwens al zo’n 13% minder CO2 uit in vergelijking met een gemiddelde gewone klinker in de sector omdat we sowieso al flinke inspanningen doen.”

Waterpasserend en cementarm: dubbele ecologische winst

Intussen is waterpasserende bestrating de nieuwe norm. Daarom zijn vooral de Eco Solutions van Ebema beschikbaar in een geopolymeervariant. “Bestrating die water helpt te infiltreren en minder CO2 uitstoot tijdens de productie: zo kies je twee keer voor duurzaamheid. Met de waterpasserende Halter-klinker in geopolymeerbeton (22 cm x 11 cm x 10 cm) bespaar je bijvoorbeeld 55% CO2-uitstoot per vierkante meter ten opzichte van de klassieke cementgebonden Halter.”

Is duurzaam duurder?

“Geopolymeerklinkers zijn gemiddeld enkele euro’s per vierkante meter duurder. Maar die geringe meerprijs levert wel een stevig milieuvoordeel op. Hoeveel CO2-uitstoot je precies bespaart, berekenen we nauwgezet voor aanvang van elk project. Dankzij deze vergelijkingsrapporten beschikken onze klanten over de juiste data om te beslissen.”

Nauwkeurige impactberekening voor elk project

“We becijferen de milieu-impact met een Life Cycle Analysis. Enperas – voorheen onderdeel van Vito – ontwikkelde daarvoor een LCA-berekeningsmodel. Dit model houdt rekening met alle productieparameters: grondstoffen, water- en elektriciteitsverbruik, vervoerswijze, transportafstand, … Zo bepaalt het de CO2-emissie en de totale milieuscore van het betonproduct in mPt/m² (millipunten).

Je ontvangt ook een tweede EPD-rapport (Environmental Product Datasheet) van de klassieke cementgebonden Ebema-variant. Op die manier vergelijken onze klanten appelen met appelen en kunnen ze onderbouwd kiezen. De rapportering helpt hen ook om hun milieu-inspanningen objectief te onderbouwen en hun stakeholders goed te informeren. Het is onze manier om mee te werken aan een kader voor duurzamer bouwen of verbouwen.”

Hoppinpunt station Kiewit in Hasselt met bestrating in geopolymeerbeton.

Ebema_LivingCity_Hoppin-Kiewit_Halter-in-geopolymeerbeton
Ebema
Geopolymeerbestrating in de praktijk

Circulair kantoorgebouw op Kamp C in Westerlo

De bestrating rond ’t Centrum, het circulaire kantoorgebouw op Kamp C, telt 420 m² waterpasserende Halter-klinkers van geopolymeerbeton (22 cm x 11 cm x 8 cm). Dat levert een CO2-reductie op van 43%.

Ontdek meer over dit project >

Hoppinpunt station Kiewit in Hasselt

Ook de stad Hasselt maakte een duurzame keuze. Het Hoppinpunt aan het station van Kiewit kreeg 2400 m² waterpasserende Halter-klinkers van geopolymeerbeton (22 cm x 11 cm x 10 cm). Zo spaart de stad 55% CO2-emissie uit. 

Parking Sportoase in Lille

Het lokale bestuur van Lille koos voor 2050 m² geopolymeren waterpasserende Bowlers (22 cm x 7,3 cm x 8 cm) in een kleur op maat. Goed voor een CO2-vermindering van 48%.

Parking Sportoase in Lille met bestrating in geopolymeerbeton.

Ebema_LivingCity_Sportoase-Lille_Bowler-in-geopolymeerbeton

Geïnteresseerd in geopolymeren alternatieven?

De vertegenwoordigers en de raadgevend ingenieur van Ebema geven je graag meer info en een vrijblijvend vergelijkingsrapport toegespitst op jouw project.

> Maak een afspraak met een Ebema-vertegenwoordiger

Ebema_LivingCity_Hoppin-Kiewit_Halter-in-geopolymeerbeton_detail
Ebema_LivingCity_Sportoase-Lille_Bowler-in-geopolymeerbeton_detail
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten