Publi-reportage | Een grote stap in ons veiligheidsbeleid
“Iedere dag iedereen weer veilig thuis”, dat is en blijft ons veiligheidscredo, zo vertelt Raf Sleebus, Portfoliobeheerder bij Vlaams waterzuiveraar Aquafin. “Maar om dat te realiseren, moet iedereen die bij ons of voor ons werkt natuurlijk ook de veiligheidsrisico’s en bijhorende maatregelen kennen en er naar handelen. In het verleden lanceerden we al tal van veiligheidsacties naar onze medewerkers en contractoren. En vanaf september komt daar nog een andere zeer belangrijke tool bij: onze veiligheidsintroductiefilm.”
“Aquafin is een beetje een atypische onderneming”, weet Sleebus. “De meeste bedrijven hebben één of slechts enkele plants waarin gewerkt wordt. Met meer dan 150 lopende werven, meer dan 300 waterzuiveringsinstallaties en zo’n 2000 pompstations, zitten we letterlijk over heel Vlaanderen verspreid. Er zijn dus op hetzelfde moment een pak partners op heel wat verschillende installaties, werven en locaties aan de slag. Om die allemaal te bereiken met je veiligheidsverhaal, of om te kijken wie echt weet wat de veiligheidsrisico’s en bijhorende maatregelen zijn, is niet evident.”
“We hebben daarom al heel wat tools ontwikkeld om onze partners daarbij te helpen. Zo hebben we ondertussen ondersteunende toolboxen, affiches rond PBM’s en affiches rond onze Life Saving Rules in 11 talen ter beschikking. Dat allemaal om onze veiligheidsregels zo goed mogelijk ingang te doen vinden bij onze contractoren. Een volgend hoofdstuk in dit verhaal is dat we er ons als opdrachtgever van willen vergewissen dat elk individu dat bij ons werken uitvoert onze veiligheidsregels heeft ontvangen en begrepen.
Twee fases
“Met onze veiligheidsintroductiefilm, die we vanaf het najaar 2024 aan onze partners ter beschikking stellen, zetten we weer een grote volgende stap”, weet Sleebus. “Het opzet ervan is simpel. Het is ook niet nieuw want het wordt al gebruikt in andere bedrijven: voor je ook maar aan de slag gaat op een van onze werven, zal elke medewerker van elke (sub)contractor de film moeten bekijken. Zo kan die kennis maken met de veiligheidsrisico’s bij Aquafin en weten hoe veilig te handelen. In eerste instantie is de film dan ook een ondersteunende tool om onze partners om hun medewerkers goed te informeren.”
“In een tweede fase van het traject lanceren we een e-learning app waarbij onze partner zijn medewerkers die onze werven werken, moet aanmelden. Dat geldt trouwens ook voor de medewerkers van zijn onderaannemers, als die er zijn. Al die aangemelde medewerkers ontvangen dan een uitnodiging voor het bekijken van de film én het invullen van een vragenlijst die wordt gequoteerd. Enkel wie de opgelegde minimum score haalt, zal voor Aquafin werken mogen uitvoeren. Het systeem heeft twee voordelen. Eén: we weten door de registratietool in de app wie onze veiligheidsintroductie heeft ontvangen. En twee: we weten ook dat die medewerker de inhoud heeft begrepen. Hij weet met welke risico’s en bijhorende maatregelen hij te maken heeft en hoe hij moet handelen.”
Elf talen
Sleebus rondt af: “We lanceren de film eerst in het Nederlands, maar willen hem daarna ook aanbieden in nog 10 andere talen. Net om de kennis zo maximaal en breed mogelijk te delen. Die andere talen zijn dan Arabisch, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans en Turks.”
“Uiteraard zullen we de film regelmatig ook tegen het licht houden om eventuele hiaten of aanpassingen door te voeren. Want met veiligheid”, zo lacht Sleebus, “ben je nooit klaar.”
Aquafin hanteert een duidelijke STOP-policy. Sleebus: “Iedereen die een onveilige handeling of situatie ziet op een van onze werven mag, moet eigenlijk!, STOP zeggen. De werken worden dan stopgezet tot de handeling of situatie veilig kan worden uitgevoerd of is weggewerkt. We beschouwen STOP daarbij als iets positief. Het is een vorm van zorg dragen voor elkaar. STOP zeggen kan namelijk levens redden.
We gebruiken het STOP-principe ondertussen trouwens ook wanneer we samen werken met een Synductispartner. Opnieuw een stap naar meer veiligheid op onze werven.