Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Eerste 3D-printfabriek opent in Eindhoven

In Eindhoven is zopas de eerste Europese productielocatie voor driedimensionaal geprint beton geopend. Een intelligente robot print er de klok rond bouwelementen voor bv. betonnen woningen of bruggen. De 3D-printfabriek is een 50/50-partnership tussen Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra.

3D printfabriek1

De ABB-robot kan zich over een horizontale afstand van 11 m bewegen en haalt een hoogte van 3,5 m. “Daardoor kunnen grotere betonstukken geproduceerd worden, zoals kolommen voor bruggen of wanden voor huizen. Ons systeem gaat sneller dan de traditionele bouwwijze. Het feit dat je daar altijd moet bekisten, maakt het erg arbeidsintensief. Dat is bij ons niet nodig”, meldt Klaas-Jan Visser, manager Business Development bij Bam Infra.



De robot haalt automatisch de betonmortel uit een grote silo. Via een mengsysteem wordt de mortel nat gemaakt en vervolgens gepompt naar de robotarm. Dit product werd ontwikkeld door Weber Beamix B.V. “We zorgden voor een goede kwaliteit, wat essentieel is voor het 3D-printen. De laagjes beton vloeien mooi in elkaar over zodat er één groot stuk monolitisch beton wordt gevormd. Het is één constructief geheel, zonder breukvlakken”, verklaart Marco Vonk, marketing manager bij Saint-Gobain Weber Beamix B.V.

Wapenen

De robot kan het beton ook automatisch wapenen. Op de printkop kan namelijk een spoel worden gezet die staaldraden met behulp van een motor in de betonlaag duwt. “Je kan dus vooraf exact bepalen waar die bewapeningsdraden moeten komen. Achteraf kan ook makkelijk digitaal gemonitord en gecontroleerd worden of de bewapening goed geplaatst is. De kans op fouten wordt zo wel heel klein”, glundert Klaas-Jan Visser.

Het wapeningsmateriaal dat gebruikt wordt, is afkomstig van Bekaert. Tot nog toe werkt de robot enkel met standaard-staalkabels van Bekaert. Momenteel onderzoekt de staaldraadproducent of hij meer op maat gemaakte kabels voor deze toepassing kan ontwikkelen.

Minder beton

De robot werkt de klok rond, zodat er meer en sneller geproduceerd kan worden. De printrobot werkt ook milieuvriendelijker. “Er is immers minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is en minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Daar er geen bekisting meer nodig is, is er ook geen afval meer”, communiceert Bert Ooms, woordvoerder van BAM Infra Nederland.

Toch valt 3D-betonprinten op voorhand niet goedkoper uit dan de klassieke bouwmethode. Volgens de initiatiefnemers zit de winst vooral in de digitalisering van het bouwproces. De ontwikkeling van de 3D-betontechniek ligt geheel in de lijn van de ambities van de digitalisering van bouw en infra. Ze laat zich uitstekend integreren in de BIM-werkmethodieken. “Dit past volledig in de digitale agenda en zorgt voor vereenvoudiging. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en levert voor iedereen minder risico op. Fouten zullen sneller opgespoord worden en daardoor neemt uiteindelijk ook de foutmarge af. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op ‘Ctrl+P’ en de printer begint direct met de productie”, benadrukt Bert Ooms.

Projecten

In Nederland zorgt het project alvast voor een goed gevulde orderportefeuille. In de printrij staan verschillende projecten, waaronder huizen van het project Milestone (bouwbedrijf Van Wijnen) en toepassingen in lopende projecten van BAM. Een project dat in de steigers staat, is een innovatieve samenwerking met de provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. “Dankzij dit project gaan we creatieve bruggen kunnen bouwen die met de klassieke bouwmethodes niet mogelijk zijn. De architecten krijgen meer ontwerpvrijheid. Zo kunnen ze de bruggen meer in het landschap integreren door ze bv. een stuk slanker te maken. Een goed ontwerpmodel kost wellicht wel wat tijd; maar eenmaal we het hebben, kunnen we het steeds weer hergebruiken. Als we dit ontwerpmodel goed onder de knie hebben, zal alles sneller gaan. Zo besparen we op termijn veel energie. We zullen ook veel minder beton nodig hebben”, poneert Barry Hol, gebiedsbeheerder van Noord-Holland.

De initiatiefnemers willen ook inzetten op internationale samenwerking. De betonfabriek ligt in Eindhoven, maar relatief dicht tegen de Belgische grens, wat het bedrijf mogelijkheden biedt om ook in ons land werkzaamheden uit te voeren. “Vanuit Eindhoven is het zeker mogelijk om de geprinte betonstukken naar België te vervoeren. Wie met ons wil samenwerken is meer dan welkom. Belangrijk is om ons tijdig te betrekken bij de ontwerpen”, stelt Klaas-Jan Visser.

De printfaciliteit is een initiatief van Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra in samenwerking met de kennispartners van het eerste uur: Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen. Meer info vind je op www.baminfra.nl/3dbetonprinten of www.weberbeamix.nl/nieuws.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten