Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Effectief regenwaterbeheer: De sleutel tot duurzame stedelijke ontwikkeling

Tijdens een gesprek met Chris Beeren, Project manager ACO Green City, krijgen we een diepgaand inzicht op effectief regenwaterbeheer in stedelijke gebieden.

De ACO WaterCycle: een keten van opvang, voorzuivering, buffering, hergebruik en infiltratie

aco_green_city_ok
Aco

Wat is het belang van effectief regenwaterbeheer in stedelijke gebieden?

Chris:Effectief regenwaterbeheer is cruciaal voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Steden worden steeds dichter bebouwd en het klimaat verandert, wat leidt tot meer extreme weersomstandigheden. Dit betekent dat we niet alleen meer regenwater moeten opvangen, maar ook moeten zorgen voor de juiste voorzuivering en hergebruik van dat water. Vervuild regenwater kan schadelijk zijn voor zowel planten als de bodem, dus het is essentieel om een geïntegreerde aanpak te hebben.

Wat maakt de aanpak van ACO uniek in vergelijking met andere regenwatersystemen?

Chris: Wat onze aanpak onderscheidt, is de integratie van een cruciale waterzuiveringsstap. Vaak wordt aangenomen dat regenwater dat via verharding in een hemelwaterbuffer stroomt, net zo schoon is als water dat rechtstreeks op de bodem valt. Helaas is dat een misvatting. 

Zelfs zonder verkeer moet rekening worden gehouden met vervuiling door zwerfvuil. In drukke straten voegen zware metalen, dooizouten en bandenresten nog meer verontreinigingen toe. Als dit water ongezuiverd in de bodem infiltreert, kunnen planten en bomen niet optimaal groeien en raakt de bodem op termijn vervuild en verdicht. Daarom bieden we altijd aangepaste waterzuiveringsoplossingen, zoals de Stormsed Vortex voor verkeersvrije en -arme pleinen en de StormClean voor drukkere straten.

"Effectief regenwaterbeheer vereist een gezamenlijke inspanning. Het is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en burgers. Samen kunnen we zorgen voor een duurzamere en groenere stedelijke omgeving."

Chris Beeren – Project Manager ACO Green City

Dat klinkt als een zeer doordachte aanpak. Kan je ons meer vertellen over het slimme hergebruik van regenwater binnen jullie systeem?

Chris: Zeker. Na de zuivering wordt het regenwater opgeslagen in een ondergronds bufferbekken. Het bufferbekken mag in principe nooit leeg zijn; de capaciteit moet afgestemd zijn op het beoogde hergebruik, met een marge voor maximaal 21 dagen droogte. Overtollig water wordt via een overloop naar infiltratievoorzieningen geleid wanneer de buffertank vol is. Hoewel het regenwater eventueel kan worden gebruikt door omliggende huishoudens, is ons concept vooral gericht op slim hergebruik voor de besproeiing van bomen en planten.

Hoe werkt dat precies, het slimme hergebruik voor besproeiing?

Chris: Elk plantvak is uitgerust met een sensor en een ondergrondse druppellijn. Als het vochtgehalte in de bodem te laag wordt en er binnen 24 uur geen of onvoldoende regen wordt verwacht, zorgt het systeem automatisch voor besproeiing met water uit de buffertank. Hierdoor krijgen de planten altijd precies genoeg water, zonder verspilling. Dit bespaart niet alleen water, maar vermindert ook de personeelskosten en CO²-uitstoot. Alles kan eenvoudig worden gemonitord via een bijbehorende app.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij de implementatie van deze oplossingen?

Chris: Een van de grootste uitdagingen is het bewustzijn en de acceptatie van de noodzaak van waterzuivering. Veel mensen realiseren zich niet hoe vervuild regenwater kan zijn en hoe belangrijk het is om dit water te zuiveren voordat het wordt hergebruikt of geïnfiltreerd. Daarnaast is de integratie van technologieën zoals sensoren en apps nieuw voor veel gemeenten en bedrijven, wat enige tijd en educatie vergt. 

Voor meer informatie over de oplossingen van ACO, bezoek www.aco.be.

ACO StormSed Vortex: waterzuiveringsoplossing voor verkeersvrije en -arme pleinen

Stormsed-Vortex-1500-_top-cover_komplett_gross

ACO StormClean: waterzuiveringsoplossing voor drukkere straten

Stormclean-2200_top-cover_komplett_gross

ACO StormSed Vortex maakt sedimentatie mogelijk d.m.v. hydrodynamische of vortexafscheiding.

ACO_Stormsed_Vortex_1197
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten