Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Energie-efficiëntie in bouwprojecten: de rol van energievergelijkingen

We moeten allemaal samenwerken aan een betere leefomgeving voor iedereen. Dit betekent dat we milieuvriendelijk en duurzaam moeten produceren en leven maar ook zuiniger om moeten gaan met energie.

Vlaming bouwt steeds energiezuiniger

 
Door gebouwen efficiënter om te laten gaan met energie kunnen we nu en in de toekomst veel energie besparen. Om te bepalen of en hoe we minder verbruiken kunnen we energie vergelijken van verschillende leveranciers. Wil jij ook weten wat de rol is van energievergelijkingen om het belang de energie-efficiëntie in de bouw vast te stellen, lees dan snel verder.

Energiezuinig

We moeten zuiniger omgaan met onze wereld en de beschikbare energie. We moeten geleidelijk zoveel mogelijk overgaan van olie, gas en steenkool naar natuurlijke energiebronnen zoals water, zon en wind. Ook moeten we zorgen dat er zo min mogelijk energie verspilt wordt. Als gebouwen niet goed geïsoleerd zijn, gaat er  namelijk veel energie verloren. Goede isolatie van vloeren, spouwmuren en daken is belangrijk. Ook dubbele beglazing, hr-ketels en warmtepompen zullen ons helpen energie te besparen. Het besparen van energie is goed voor het milieu en onze portemonnee en dan zie je gelijk ook waarom het goed is om energieprijzen te vergelijken.

Zuinig met energie moet je plannen

Om het energieverbruik blijvend te verminderen moet er zo gebouwd worden dat er zo weinig mogelijk energie verbruikt wordt. Het zo min mogelijk gebruiken van vervuilende energie en zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame natuurlijke hulpbronnen is voor ons allemaal van belang. Om bouwprojecten ook echt duurzaam te maken moet dit vanaf de planning tot en met de laatste steen van het gebouw voorop staan. Van de architect tot de uiteindelijke bewoner, het opleveren van een energiezuinige woning en de kostenvoordelen voor de gebruiker, een energie-efficiënte woning is een aanwinst voor iedereen. Betere isolatie, juiste ventilatie en het bouwen met duurzame bouwmaterialen en energiezuinige apparaten leveren een positieve bijdrage aan duurzame bouwprojecten. Als deze projecten en gebouwen nu ook nog eens zonne- en windenergie gebruiken voor hun energiebehoefte dan is het helemaal optimaal.

Klimaatneutrale gebouwen

Verminder de CO2-uitstoot door duurzaam te bouwen. Bouw met duurzame materialen en zorg ervoor dat gebouwen zuinig omgaan met energie. Het bouwen van duurzame huizen begint al bij de planning en het ontwerp. In het ideale geval zal in de toekomst ieder gebouw klimaatneutraal  zijn. Een beter milieu begint bij jezelf, laten we een gezonder klimaat, een sterke planeet en een beter leven voor onze kinderen bouwen en hiermee vandaag beginnen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten