Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Gasloos bedrijventerrein in Ichtegem

In Ichtegem wordt het bedrijventerrein Fabrieksweg door de gemeente en WVI (West-Vlaanderen in beweging) met zes hectare uitgebreid. Naast ruimte voor lokale bedrijven komt er ook een nieuw recyclagepark. Deze extra site wordt uiterst duurzaam. Naast een kwalitatieve groenaanleg en evenwichtige waterhuishouding wordt hernieuwbare energieproductie gemaximaliseerd. Het nieuwe deel wordt zelfs grotendeels gasloos.

PERSFOTO_Ichtegem---Fabriekweg-Uitbreiding-Fase-3---start-infra

Om de visuele impact zoveel mogelijk te beperken, wordt de uitbreiding landschappelijk ingekleed. Zo is rondom het bedrijventerrein een groenzone van bijna 5.000 m² voorzien  met streekeigen bomen, heesters, hakhout en witte klaver als bodembedekker. Bijkomende grachten en bekkens moeten voor een goede waterhuishouding van het gebied zorgen. Ook op de bedrijfspercelen staat duurzaamheid voorop. Zo wordt langs de nieuwe interne wegenis niet langer een gasleiding aangelegd, maar moeten de toekomstige bedrijven investeren in alternatieven. Elke investeerder zal in zijn bouwplannen ook moeten toelichten hoe hij zijn daken voor hernieuwbare energieproductie wil benutten. Dakoppervlaktes die niet door de gebruiker zelf worden benut, kunnen door WVI in opstal worden genomen. Bedoeling is om er dan zonnepanelen te installeren die de extra energienoden van andere bedrijven invullen. De infrastructuurwerken zijn net gestart en zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. Normaal gezien zal het terrein in het najaar van 2024 bouwrijp zijn.  


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten