Gedimat De Groote-Houtboerke krijgt CO2-neutraal-label
Gedimat De Groote-Houtboerke, de Gentse bouwmaterialen- en houthandel die ontstond uit de fusie van Gedimat De Groote en Houtboerke, heeft bij de opening van zijn nieuwbouw aan de Langerbruggekaai uit handen van de Gentse schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse het label ontvangen dat aangeeft dat de nieuwbouw van de onderneming CO2-neutraal is. De audit werd uitgevoerd door Zero Emissions Solutions (ZES) uit Aalst.
De bouwmaterialen- en houthandel deed een beroep op de energiecoaching die de stad Gent aanbiedt. “Sinds we in 2013 gestart zijn met energiecoaching voor bedrijven hebben reeds meer dan 75 bedrijven hierop een beroep gedaan. Elk bespaarden die bedrijven gemiddeld 10 tot 20% op hun energiefactuur. Onlangs werkten we aansluitend een aanbod uit voor kleinere ondernemers”, duidt Tine Heyse. Ze hoopt dat het bedrijf inzake klimaatdoelstellingen een ambassadeur zal zijn voor andere Gentse bedrijven.
De Gentse schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse (tweede van r.) overhandigde onder het goedkeurende oog van Oost-Vlaams gedeputeerde voor Middenstand en EROV Jozef Dauwe (l.) het klimaatneutraal-label aan André De Groote (r.) en Roland Brossé (m.) van Gedimat De Groote-Houtboerke.
Klimaatneutraal
Gedimat De Groote-Houtboerke ging nog een stap verder dan energiebesparing en realiseerde een klimaatneutraal gebouw met een toonzaal, een magazijn en zagerijen voor hout en natuursteen. Het verwarmen en koelen van het gebouw gebeurt via een warmtepomp die werkt met water uit het kanaal. Een deel van de gebouwen wordt verwarmd via vloerverwarming (zie Bouwkroniek van 30 december 2016, blz. 26-30).
Voorts werden de gebouwen heel goed geïsoleerd en wordt de verlichting dynamisch gestuurd. Er komen nog laadpalen voor elektrische voertuigen en op het dak zal een energy service company (esco) fotovoltaïsche panelen plaatsen. Gedimat De Groote-Houtboerke organiseert voorts veel materiaaltransporten over het water.
Opvallend in het magazijn van Gedimat De Groote-Houtboerke zijn de – naar Belgische normen – wel heel hoge stapelrekken, een idee dat André De Groote overhield aan een studiereis van Ufemat aan Wenen in 2013, waarbij o.m. Baustoffcenter Sochor aangedaan werd.