Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Geen Betonfabriek Frans Coeck meer: vanaf nu is het Coeck nv

De naam Betonfabriek Frans Coeck nv verdween in april dit jaar. Vanaf nu draagt de firma de naam Coeck nv. De constante investeringen, vernieuwing en uitbreiding - in infrastructuur, logistiek, bestaande productieafdelingen en nieuwe activiteiten - hebben ervoor gezorgd dat het woord ‘Betonfabriek’ in de naam niet langer de ruime activiteiten van ons bedrijf weerspiegelt.

COECK-1

Coeck is een productie- en distributiebedrijf uit Niel, ontstaan in 1929 als fabrikant van betonproducten. Op bijna 100 jaar tijd is Coeck, dat vandaag op een site van meer dan 30 hectare groot huist, uitgegroeid tot een grote speler in de Belgische bouwwereld. En dat reflecteert zich in het uitgebreid assortiment dat het bedrijf anno 2023 aanbiedt.

Veel meer dan een betonfabriek

We verwerken iedere dag wel 6 000 ton grondstoffen tot de meest uiteenlopende ruwbouw- en    afwerkingsproducten. Van in huis geproduceerde betonproducten, zoals klinkers en terrastegels tot betonblokken, verpakte zanden en grinden, voorgemengde mortels en keramisch maatwerk voor onder andere zwembaden en keukens. Daarnaast verdelen we een groot aantal bouwproducten die wereldwijd aangekocht worden. Zo stellen we ontwerpers, aannemers en architecten in staat om elk oppervlak of ruimte van een handtekening te voorzien. We verdelen onze producten via een uitgebreid dealernetwerk aan bouwhandelaren, doe-het-zelf bouwmarkten en professionele afnemers.

We zoeken ook actief naar oplossingen voor de huidige uitdagingen in de bouwwereld. We lanceerden een assortiment waterpasserende bestrating die helpt bij de natuurlijke infiltratrie van regenwater naar de ondergrond en een efficiënte oplossing biedt bij hevige regenval.

Met ons programma gericht op mengseloptimalisaties onderzoeken we hoe we het gebruik van cement kunnen verminderen in onze betonproductie. Dit bindmiddel draagt namelijk aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot. Door deze inspanningen leveren we een bijdrage aan de 'Cement & Beton Roadmap 2050', die tot doel heeft om tegen 2050 een circulaire en klimaatneutrale bouwsector te realiseren. Bovendien streven we ernaar om onze inspanningen op het gebied van duurzaam bedrijfsvoering zo veel mogelijk te laten erkennen door externe organisaties. Hierbij hebben we al erkenningen behaald, zoals ISO 14001, BENOR en een Cradle-to-Cradle-certificaat.Cradle-to-cradle Bronze

In oktober 2021 behaalde Coeck het bronzen certificaat voor al haar betonproducten, na een periode van amper 3,5 maanden. “Dat is bijzonder snel, en daar zijn we trots op. Tegen 2025 willen we naar het zilveren niveau gaan.” gaat Thomas verder. Coeck werkte onder meer mee aan de bouw van het gloednieuwe ZIN-gebouw van de Vlaamse overheid in Brussel. Dit project heeft de lat erg hoog gelegd op het vlak van circulariteit en duurzaamheid. Minstens 90% van de gebruikte materialen op deze werf moest Cradle-to-Cradle-gecertificeerd (en dus herbruikbaar) zijn. We hopen onze firma zo in een duurzamere richting te sturen. Dat doen we voor de huidige én volgende generatie.

Een familiezaak

Al 4 generaties lang is de familienaam Coeck verbonden met het bedrijf aan de Rupel. De geschiedenis van de firma begint bij overgrootvader Frans, die zijn carrière startte als aannemer. Op de dagen dat hij niet werkte, begon hij, in een kleine hangar aan de privéwoning, betonstukken te maken die op werven gebruikt konden worden. En zo geschiedde, in 1929 ontstond Coeck als producent en distributeur van bouwmaterialen. In 2022 gaf Ludo Coeck officieel de fakkel door aan Thomas en Catherine om de onderneming te leiden. Daarmee staat de vierde generatie Coeck aan het hoofd van het bedrijf.

COECK-19
COECK-7
COECK-10
COECK-14
COECK-9
COECK-8
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten