Geysen opent opleidingscentrum in Westerlo
In Westerlo werd zopas de ‘Geysen Academy’ geopend, een eigen opleidingscentrum van het servicebedrijf Geysen, gespecialiseerd in industrieel technisch onderhoud. Geysen wil het komende jaar 650 technici en studenten opleiden. De Academy is in de eerste plaats bedoeld voor de eigen medewerkers, maar op termijn wil het bedrijf ook werknemers van andere ondernemingen toelaten en met de VDAB een regeling uitwerken om werkzoekenden een opleiding te laten volgen.
Geysen zoekt op korte termijn 70 extra werknemers. Op langere termijn reikt de ambitie nog verder. Dit jaar studeren aan het technisch middelbaar onderwijs in Vlaanderen echter maar 1.400 leerlingen af met het juiste diploma zoals elektromechanica, industrieel onderhoud of industriële elektriciteit. Ondertussen zijn er 24.000 vacatures voor dergelijke jobs. Hoewel de overheid maatregelen neemt om deze kloof te dichten, besloot Geysen zelf ook actie te ondernemen om de schaarste aan technische profielen op de arbeidsmarkt te bestrijden.
Het bedrijf investeert 1 miljoen € in een eigen ‘Geysen Academy’. De blikvanger in dit opleidingscentrum is een ‘miniatuurfabriek’ waarin alle mogelijke industriële technieken op schaal worden nagebootst, van hydraulica, pneumatica, plc-sturingen en automatisatie tot elektrische sensoren, robotica, motion control en sensoren. Er worden opzettelijk storingen in dit proces gebouwd, zodat medewerkers levensechte problemen leren traceren en oplossen. Het verschil met klassieke technische opleidingen is dat zij in het nieuwe opleidingscentrum met het nieuwste materiaal kunnen werken, dat een eigen opleidingsprogramma kan worden samengesteld en dat de opleidingen voortdurend worden aangepast aan de nieuwe trends. In de Academy verfijnen technici (in spe) ook andere vaardigheden zoals communiceren met klanten.
“Het komende jaar worden hier 650 onderhoudstechnici opgeleid en bijgeschoold. We willen dit schooljaar 500 studenten die afzwaaien in een technische richting over de vloer krijgen. Via het avondonderwijs bereiken we een veertigtal leerlingen. Ten slotte zullen hier ook een honderdtal van onze eigen medewerkers passeren. Volgend jaar trekken we het aanbod open. Vanaf dan zijn ook technici van externe bedrijven welkom”, zegt Serge Casier, business development manager van de Geysen Academy.
Mobiele versie
De fysieke Geysen Academy krijgt ook een extern verlengstuk. De ‘miniatuurfabriek’ is namelijk nagebouwd in een mobiele versie. “Dat laat ons toe om ook buitenhuis opleidingen te geven. Denk maar aan scholen, bedrijven of beurzen zoals het Techniekfestival of Technoboost. Op deze manier willen we het volgende jaar bijkomend tienduizend mensen warm maken voor techniek. De komende maanden sluiten we volop samenwerkingsovereenkomsten met het onderwijs. De eerste partner is het Damiaaninstituut uit Aarschot”, legt marketing manager Liesbeth Lemmens uit.
“Het is cruciaal dat leerlingen tijdens hun opleiding in aanraking komen met de nieuwste technieken. Natuurlijk is het onbegonnen werk om in elk schoolgebouw een hypermoderne installatie te voorzien. Om voeling te houden met de recente evoluties, smeden we dan ook banden met bedrijven. We zijn Geysen dankbaar dat het ons de kans geeft om gebruik te maken van hun Academy. Op die manier proeven we ook van de technische expertise in het bedrijf. Die inzichten helpen ons om ons lessenpakket en onze richtingen up to date te houden”, aldus Elke Peeters, technisch adviseur coördinator van het Daminaaninstituut.
Het Damiaaninstituut in Aarschot telt meer dan 500 leerlingen in technische en beroepsrichtingen. Hun studiegebied varieert van industriële wetenschappen, elektriciteit-elektronica en elektromechanica tot mechanische vormgevingstechnieken, elektrotechnieken en koel- en warmtechnieken. Ongeveer zeventig studenten zullen een gerichte opleiding volgen bij Geysen. Yentl Hendrickx is één van hen.
“Mensen denken nog te vaak in clichés over technische jobs. Als technicus werk je heus niet de hele dag in een vuile overall aan een hongerloon. Gelukkig heb ik een oudere broer, die het pad voor mij geëffend heeft. Hij volgde een technische richting en volgt op dit moment een masteropleiding informatica. Dat toont aan wat ik eigenlijk al langer wist: tegenwoordig zijn er voor technisch geschoolde jongeren heel wat leuke, uitdagende jobs met groeipotentieel”, aldus Yentl.