Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Groenbestrating nu ook in baksteen

Vandersanden, het grootste familiebedrijf in Europa dat bakstenen produceert, introduceert haar nieuwste innovatie, Greenflow®. Dit concept voor groenparkeren, rijwegen en opritten biedt gemeenten en landschapsarchitecten voortaan de mogelijkheid om groenparkeren circulair en esthetisch fraai in te richten. De doorgroeibare kleiklinkers dragen bij aan klimaatadaptieve stedelijke ontwikkeling. “Greenflow® geeft gemeenten meer ontwerpvrijheid om de openbare ruimte naar eigen wens te vergroenen en sluit op esthetisch vlak perfect aan bij onze Drainflow® waterpasserende kleiklinker,” zegt Kris Van Duyse, Commercieel Directeur Pavers bij Vandersanden.

VDS_9_Routes-naar-Morgen_Hardloopster_Blauw_Groen

Tot 37% meer groen oppervlak

Greenflow® is de nieuwste toevoeging aan het klimaatadaptieve assortiment van Vandersanden. Deze doorgroeibare kleiklinker ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook duurzaam en milieuvriendelijker. Greenflow® zal, net zoals traditionele groenbestrating, vooral gebruikt worden in parkeervakken en -terreinen, rijwegen en opritten. Het kan het groen oppervlak bovendien tot wel 37% vergroten. Tegelijkertijd biedt het meer ruimte voor de infiltratie van regenwater. Zowel voor groene adaptatie als blauwe adaptatie biedt Vandersanden oplossingen. Naast Greenflow® heeft Vandersanden namelijk ook Drainflow® in haar assortiment. Dit zijn waterpasserende kleiklinkers die met een infiltratiesnelheid van meer dan 1.100 l/s/ha (startwaarde) het regenwater van de meeste hevige piekbuien infiltreren.

"We merkten dat er vraag was naar een doorgroeibare kleiklinker ter aanvulling van onze waterpasserende kleiklinkers", zegt Kris Van Duyse, Commercieel Directeur Pavers bij Vandersanden. "We bieden architecten en ontwerpers met Greenflow® de mogelijkheid om een project vorm te geven dat eenzelfde uitzicht heeft. Onze nieuwe kleiklinker sluit perfect aan bij Drainflow® waterpasserende kleiklinkers, waardoor we meer ontwerpvrijheid bieden. Je geeft ontwerpers de mogelijkheid om de juiste balans te vinden tussen waterdoorlaatbaarheid, esthetiek en de juiste projecteigenschappen."

Afvalreductie en dematerialisatie

Greenflow® past de duurzame eigenschappen van kleiklinkers toe in groenbestrating, wat resulteert in een circulair product met indrukwekkende voordelen. Kleiklinkers hebben een gemiddelde levensduur van 135 jaar, en worden bijna volledig hergebruikt, met een onderzocht hergebruik van bijna 90%. Kenmerkend voor Greenflow® zijn de perforaties en de hoogte van 70 mm in plaats van de gebruikelijke 80 mm, waardoor dematerialisatie plaatsvindt. Dit resulteert ten opzichte van traditionele formaten in een vermindering tot wel 47% in het gebruik van grondstoffen, een lager energieverbruik en verminderde uitstoot.

Bovendien kent Greenflow® dezelfde esthetische eigenschappen als de andere kleiklinkers van Vandersanden. Ze zijn kleurecht, hebben een hoogwaardige uitstraling en verouderen fraai, wat past in de cultuurhistorische context van de omgeving. Een ander belangrijk aspect is dat Greenflow® zich ertoe leent de Europese Blue Deal mee te helpen bereiken.

“De Europese Blue Deal legt ons land een aantal doelstellingen op tegen 2030 met betrekking tot ontharding. Je ziet dat vandaag al bij heel wat gemeentebesturen. Zij nemen in hun vergunningsbeleid steeds meer eisen op die vragen dat verharding waterdoorlatend is", zegt Kris Van Duyse.

Duurzame oplossingen op maat

Het succes van groenbestrating is sterk afhankelijk van zorgvuldige planning en keuzes in ontwerp, substraten en graszaad- of klavermengsels. Op al die vlakken biedt Vandersanden haar klanten persoonlijk advies dat is afgestemd op hun specifieke behoeften. “We doen dit in samenwerking met gespecialiseerde partners op het gebied van substraten en vegetatie. Hiermee garanderen we vrijblijvend de beste ondersteuning voor onze klanten, zoeken we mee naar de juiste oplossing voor iedere project en zorgen we dat de groenbestrating er ook écht groen blijft uitzien", legt Kris Van Duyse uit.

Meer info


VDS_2_Greenflow_KF71XL_Grasklinkers_458_HR
VDS_2_Greenflow_KF71XL_Grasklinkers_398
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten