Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet

Bouwunie, Nelectra en NAV (architecten) dienden op 24 januari 2019, samen met Unizo, de Boerenbond en nog zes andere sectororganisaties, bij het Grondwettelijk Hof een gezamenlijk verzoekschrift in tot vernietiging van de zogenaamde 'bijkluswet'. Die wet werd nu vernietigd.

Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet

De bijkluswet bood de mogelijkheid aan iedereen die in hoofdberoep als zelfstandige, werknemer, ambtenaar of gepensioneerde werkt, om onbelast tot 6.000 € per jaar bij te verdienen in het kader van het verenigingswerk, de occasionele diensten tussen burgers en de diensten verleend via erkende elektronische platforms.

Het Hof oordeelt dat de regeling op verschillende punten in strijd is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Het systeem blijft wel nog overeind voor prestaties geleverd tot 31 december van dit jaar.

Bouwunie, die de zelfstandigen en de kmo’s in de bouwsector verdedigt, en Nelectra, de federatie voor de elektrosector, reageren tevreden op de uitspraak.

De onbelaste 'occasionele diensten' waarvan sprake waren immers niet beperkt tot échte vriendendiensten, maar lieten ook bouw- en elektroactiviteiten toe.

De bijkluswet zette daarmee de deur open voor het beconcurreren van reguliere ondernemers, zonder dat daarbij dezelfde lasten moeten worden betaald en aan dezelfde verplichtingen moet worden voldaan. Reguliere ondernemers en zelfstandigen werden dus gediscrimineerd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten