Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

"Grote uitdagingen op het vlak van technologie"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komende antwoorden op onze vijf vragen van Xavier Costenoble, CEO van Winsol.

CEO Winsol
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
We staan voor twee grote uitdagingen op het vlak van technologie.
Allereerst een BIM voor grote projecten om informatie sneller door te geven onder de verschillende partijen. Dit zal resulteren in een transparanter en sneller bouwproces waarvan alle partijen de voordelen zullen ondervinden.
Daarnaast worden beeldherkenning en AR-toepassingen nog meer ingeburgerd. Hier zijn de mogelijkheden ook eindeloos:
- Sneller en foutlozer opmeten van bv. deur- en raamopeningen;
- Upgrade van het service-level naar de klant: betere communicatiemogelijkheden en vooral sneller de juiste oplossingen kunnen voorstellen aan de klant.
Kortom, IT wordt de schakel om de business en alle bouwtechnische processen sneller te laten verlopen. Hierdoor verkorten doorlooptijden, is er minder cash in omloop, verkleint de foutmarge en werken we efficiënter. Betere ICT tools zullen toelaten om de klant op voorhand nog beter te informeren over onze oplossingen en het resultaat voor verkoop al te laten beleven.
Daarnaast zal het Internet of Things (IoT) op zijn beurt de gebouwen slimmer, energiezuiniger en veiliger maken door o.a. het automatisch openen van ramen voor ventilatie, inbraakdetectie, automatisch zakken van zonwering als de zon eraan komt om opwarming van het gebouw tegen te gaan, enz. Dit alles zal resulteren in meer comfort voor de bewoner en nog meer energiebesparing want energieverslindende airco’s worden overbodig.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
Ik denk dat elk technisch beroep mooie mogelijkheden biedt in de bouw. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook in de fabrieken hebben we nood aan gemotiveerde jonge mensen die willen meehelpen om Winsol te doen groeien.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Dat we zeer wendbaar zijn als organisatie. We hebben als groep de situatie op de voet gevolgd en ons telkens aangepast volgens de nieuwe adviezen en regelgevingen. We hebben de corona-impact iets anders aangepakt dan de concurrentie en hier alleen maar voordeel uitgehaald. Zo besloten we om de fabrieken niet te sluiten tijdens de eerste lockdown in maart-april 2020. Ook de andere departementen bleven actief, maar dan hoofdzakelijk vanuit de home-office.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Het tekort aan materialen (grondstoffen) en een te grote inflatie. Beide zullen de ketting tijdelijk doen breken of barsten laten vertonen. Alles moet geleidelijk gebeuren: evolutie, geen revolutie.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Ik denk dat we zeker in België nog steeds voor ‘eeuwig bouwen’, in termen van een mensenleven. De baksteen zit nog steeds in de maag van de Belg. Dit zal misschien binnen 30 tot 50 jaar wijzigen, maar daar zijn we nog lang niet.
De grootte van de wooneenheden kan wel wijzigen en we zullen ook meer buiten leven als een deel van het huis of het leven zien. Als bedrijf zullen we daar ook in de toekomst blijven op inspelen. De noden van de klant blijven immers veranderen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten