Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

'Het klassieke beeld van de landmeter die langs de weg staat te meten zal verdwijnen'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is het de beurt aan Lies Steel, één van de zeven vennoten bij het innovatieve landmeetbureau Teccon.  

CEO TEccon
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Ik verwacht dat het klassieke beeld van de landmeter die langs de weg staat te meten nog meer zal verdwijnen. Drones, mobile mapping en 3D-laserscanning zijn in onze organisatie al goed ingeburgerd. Deze nieuwe technologie zorgt voor een snelle data-inwinning waarna er gewerkt wordt in een digital twin. Dit is een heel nauwkeurige virtuele 3D-weergave van de werkelijkheid waarop je kunt meten en karteren. Deze virtuele omgeving vormt steeds vaker de basis voor analyses met artificiële intelligentie, BIM, combinatie met ontwerpen, … Ook verwacht ik een toename van SaaS (Software as a service) oplossingen waarbij klanten met hun smartphone, tablet of computer onze data in de cloud raadplegen en zelf metingen en analyses doen. Of zelfs oplossingen waarmee ze onze plannen en modellen (bv. van ondergrondse leidingen) met augmented reality kunnen projecteren in de werkelijkheid. Sinds vorig jaar maken we gebruik van IoT-sensoren voor werfopvolging en zettingsmetingen. Zo kunnen we vanop afstand monitoren en alarm slaan als grenswaarden overschreden worden. We verwachten een grote toename van dit soort toepassingen waarbij we overschakelen van periodieke terreinmetingen naar continue datalogging en analyse.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes vandaag kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Flexibiliteit en leervermogen zijn belangrijker dan welk vak je nu kiest. Ook geloof ik in de kracht van een technische opleiding aangevuld met soft skills. Hiermee maak je het verschil voor je team, je klanten en je werkgever. Wie bereid is om een zijpad van de bouwsector te bewandelen en een opleiding in de landmeetkunde volgt, is verzekerd van een gevarieerd beroep met heel wat uitdagingen. De mogelijkheden zijn enorm breed: veldwerk, kantoorwerk, een werfomgeving, een industriële omgeving, werken op een stedenbouwkundige of technische dienst, de vastgoedsector, deskundigenverslagen en schattingen maken, …
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
In de zomer van 2019 zijn er vier nieuwe vennoten bijgekomen in het management van Teccon. Ons managementteam ging zo van drie naar zeven. De pandemie was een onverwachte vuurdoop en we hebben die goed doorstaan. Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid om te waken over de veiligheid en het welzijn van je medewerkers en ervoor te zorgen dat de zaak kan overleven. Voor onze landmeters die buiten werken was er vrij weinig impact. Voor de collega’s op kantoor was het wel even aanpassen. Telewerken, videobellen, combinatie van werk en gezin,... Ik ben erg fier op de inzet en veerkracht van onze medewerkers. In het begin van de pandemie kregen we weinig nieuwe opdrachten. Maar de voorbije maanden haalden we heel wat raamcontracten binnen voor de komende jaren. Een luxe in deze onzekere tijden, maar vooral een zorg minder voor alle medewerkers.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf/sector?
Concurrentie op basis van prijs zal altijd een moeilijk gegeven blijven in een dienstensector. Voor een klant valt kwaliteit en ervaring nu eenmaal moeilijk te vergelijken. Het blijft altijd een uitdaging om je expertise en ervaring als troefkaart te kunnen uitspelen bij een offerte. Geografische data inwinnen of opmeten is een specialisatie die grensoverschrijdend is. We zien regelmatig een Europese speler zijn kans wagen in ons land. Maar een bedreiging biedt altijd een kans, en zo doen ook wij wel eens mee aan buitenlandse opdrachten. Landmeters-experten hebben een wettelijk beschermde titel en alleen landmeters-experten mogen perceelsgrenzen vastleggen. Wanneer zij hun opzoekwerk naar behoren willen uitvoeren komen zij heel wat barrières tegen bij het opvragen van authentieke aktes, oude plannen, administratieve info, … Administraties werken niet altijd even vlot mee. De privacywetgeving heeft het doorgeven van informatie er niet gemakkelijker op gemaakt. We pleiten daarom voor een betere erkenning van het wettelijke beroepsgeheim van landmeters-experten. Het zou toegang tot bepaalde gegevens gemakkelijker moeten maken, maar daar tegenover mag er een adequatere bestraffing bij inbreuken staan. Landmeter is een knelpuntberoep. Daarnaast zien we dat jonge mensen sneller dan vroeger van job wisselen. Zo bouwen ze eigenlijk niet voldoende kennis en ervaring op om een goede landmeter-expert te worden. Ook landmeters met een buitenlands diploma bieden niet meteen een oplossing. Zij missen vaak de juridische kennis of ervaring om perceelsgrenzen correct vast te leggen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Dit is misschien meer een vraag voor de bouwsector pur sang, maar wat betreft het werk van de landmeter zit daar best nog heel wat toekomstmuziek in. Een architect, ingenieur of studiebureau moet altijd kunnen ontwerpen op een plan waarop de meest actuele toestand staat. Het werk van een landmeter is daarom nooit ‘af’. Dankzij de moderne data-opname technieken is het nu mogelijk om veel meer data op te nemen tijdens het terreinbezoek. Achteraf kan je gericht details of zones karteren of digitaal opmeten. Je kan bv. een ganse kerk met een 3D-laserscanner scannen (waardoor je deze kerk in zijn geheel virtueel in 3D kan raadplegen) en ervoor kiezen om enkel plannen van het dakgebinte in detail uit te tekenen. Mocht je enkele weken later nog de pijlers van de kerk nodig hebben, dan kan je deze - bij wijze van spreken - even later aan je plan toevoegen. Ook kennis heeft een houdbaarheidsdatum. Opmetingstechnieken evolueren, maar ook het wetgevende kader verandert regelmatig. Wie zekerheid wil over zijn perceelsgrenzen, neemt best contact op met een deskundig landmeter-expert die zich regelmatig bijschoolt.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten