Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Hoe leg je een duurzame tuin aan?

De zomer is nog enkele weken van kracht,. voordat wij in Nederland overgaan naar de herfst. Om de tuin uiteindelijk klaar te maken voor aankomende winter, is het belangrijk om de zaken op orde te hebben. Dit houdt in dat planten en struiken gesnoeid moeten worden en dat bloembollen geplant worden voor een vroege bloei. Wanneer je niet veel tijd hebt om de tuin te onderhouden, is het ook mogelijk om een duurzame en onderhoudsvrije tuin aan te leggen. Maar hoe leg je nu een duurzame tuin aan? In dit artikel krijg je handige tips, om jouw tuin om te laten toveren tot een duurzame tuin.

lequal

Niet ieder jaar op de schop

Een duurzame tuin heeft als voordeel dat het niet ieder jaar op de schop hoeft. Doordat planten vrijwel hun gang kunnen gaan, ontstaat er een ware biodiversiteit. Om dit te realiseren, is het gebruik van inheemse plantensoorten van groot belang. Daarnaast door een gelaagde begroeiing aan te leggen, zorg je ervoor dat de tuin zelfregulerend wordt. De hogere lagen houden als het ware de lagere lagen in bedwang. Om een gelaagde begroeiing aan te leggen in een tuin, is het mogelijk om coniferen te combineren met laag groeiende planten. Zo houden de coniferen het laaggroei in bedwang, wat weer onderhoudt scheelt voor jou als tuinbezitter.

Kies planten boven tegels of schuttings

Misschien denk je wel dat het aanleggen van tegels of het plaatsen van een schutting, resulteert in een onderhoudsvrije tuin. Dit is echter niet zo. Ook wanneer je tegels of een schutting hebt, het schoonmaken van deze elementen zal net zo veel tijd in beslag nemen dan dat je in de tuin staat te schoffelen. Daarnaast maken de tegels het lastig voor regenwater om gelijkwaardig het grondwater te betreden. Door gebruik te maken van schelpenpaadjes of boomschors, kan dit gestimuleerd worden.
Plaats in plaats van een schutting een bladverliezende haag of heg, om de tuin af te sluiten. Een haag hoeft in het meest gunstige geval eenmaal per jaar geknipt te worden. Bij een heg ligt dit zelfs nog lager, minimaal één keer in de twee jaar.

Kortom, het creëren van een duurzame tuin is mogelijk door diverse inheemse planten te combineren met gelaagde begroeiing. Zo kunnen planten hun eigen gang gaan en ontstaat er een ware biodiversiteit. Doordat planten hun eigen gang kunnen gaan, heb jij weinig onderhoudt. Planten en dieren kunnen in ware harmonie met elkaar samenleven.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten