Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Hoe zorgen we voor minder ongevallen in de bouwsector?

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouw afneemt, ligt het cijfer nog altijd te hoog in België. Hoe implementeren we een (betere) veiligheidscultuur?

construction1_ok

Volgens de meest recente cijfers van Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s, nam het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector (met tijdelijke ongeschiktheid van minstens 1 dag) met 14,2% af tussen 2014 en 2019. Het zijn er echter nog steeds te veel (8.899 in 2019). En 3 belangrijke kanttekeningen: in deze cijfers zijn noch zelfstandigen, noch gedetacheerden, noch interimarbeiders vervat. Deze daling betekent ook niet dat de ernstgraad van de arbeidsongevallen afneemt. En dodelijke arbeidsongevallen (9 in 2019) worden hierin ook niet meegeteld.

Veiligheidscultuur

Guy Van Beem, Risk Engineer bij Federale Verzekering, legt uit: “Het komt erop aan een veiligheidscultuur te laten doordringen in alle geledingen van het bedrijf. Dat kan alleen als die cultuur vanuit het management wordt gedragen en consequent opgevolgd.” Hij voegt hieraan toe: “In de laatste jaren is er een positieve evolutie binnen de sector. Men stapt af van de gedachte dat veiligheid geld kost en evolueert naar de overtuiging dat veiligheid en productiviteit één geheel vormen. De preventiediensten zijn geëvolueerd en werknemers worden beter betrokken bij het streven naar meer veiligheid. Maar die betrokkenheid kan nog veel beter. Het moet een automatisme worden om eerst na te denken en dan pas te handelen.”

Checklist: hoe evolueren we naar minder ongevallen op de werf?

  1. Installeer een van bovenaf gedragen veiligheidscultuur.
  2. Betrek alle lagen van het bedrijf, inclusief onderaannemers.
  3. Zorg voor goede opleidingen over veiligheid en hou het onderwerp op de agenda.
  4. Vermijd improvisatie, ook bij wijzigingen aan het bouwproject.
  5. Zorg voor voldoende controle en inspectie.
  6. Beloon de voortrekkers van veilig gedrag.
  7. Reageer altijd als u gevaarlijke situaties vaststelt.

www.federale.be/nl/bouwsector

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten