Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

"Iets platgooien voor een nieuwbouw, daar zullen we in de toekomst toch meer over moeten nadenken"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Vandaag deelt Frederik Bijnens, CEO van bouwgroep Democo, zijn inzichten over o.m. lean bouwen, trends in woonbehoeftes en disruptieve veranderingen.

Iets platgooien
Dieter Telemans
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Energie uit waterstof is toch iets waar ik in geloof. In Zweden is er onlangs een wijk met 30 woningen neergezet die volledig autonoom in zijn eigen energie kan voorzien dankzij zonnepanelen die de overschot aan energie opslaan in waterstof. Zo kan elke woning te allen tijde verwarmd worden. En dat in Zweden, dat toch niet bekend staat als het meest zonnige land ter wereld. Dat vind ik toch wel indrukwekkend. Dat wekt onze interesse, maar of deze technologie nu onze zaken het meeste zal beïnvloeden? Ik heb geen glazen bol. Wat ik wél weet, is dat alle nieuwe technologieën grote maatschappelijke trends zijn en de bouw komen binnengesijpeld. Wij bereiden ons bedrijf heel hard voor op iets dat mogelijk bijzonder disruptief gaat zijn voor onze sector. We moeten flexibel en wendbaar zijn. En gemakkelijk met veranderingen kunnen omgaan.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes vandaag kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
In de bouw zal je altijd met materiaal moeten werken, of dat nu hout, kunststof of beton is. En dat materiaal zal je altijd moeten bewerken. Uiteraard kan je dat aan een computer wijsmaken. En we weten dat artificiële intelligentie op ons af komt. Maar het is een utopie om te denken dat die computer alles zal kunnen. Je zal toch nog altijd iemand nodig hebben die de kleine hoekjes en details in zijn of haar vingers heeft. Om ofwel de computer bij te sturen of manueel iets af te werken. In buitenstedelijke nieuwbouw zal dat misschien minder nodig zijn omdat je daar relatief vrij kan bewegen. Bij binnenstedelijke vernieuwbouw of renovatie is dat een ander verhaal. Daar zit je voor een stuk vast in de bestaande situatie. Naar industrialisatie toe is dat niet zo simpel. En het is duidelijk dat in de komende jaren die binnenstedelijke vernieuwbouw of renovatie nog zal toenemen. Ik denk dat het voor de hand ligt dat, welk bouwberoep je ook kiest, je het zal moeten combineren met een stukje programmatie. Het zal niet of het ene of het andere zijn.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Dat onze flexibiliteit en weerbaarheid enorm is toegenomen. Een vijftal jaar geleden hebben wij ervoor gekozen om te starten met ‘lean bouwen’. Daarbij worden de bouwprocessen zo verfijnd dat verspillingen eruit gaan. Het is een techniek die Toyota destijds succesvol heeft gelanceerd. Dat was geen gemakkelijke weg, maar tijdens de eerste coronagolf is me opgevallen dat wij al heel ver staan in dat proces. Wij kunnen heel goed omgaan met verandering. In amper enkele weken tijd zijn wij erin geslaagd om de maatregelen toe te passen en weer up and running te zijn. Opvallend daarbij is dat heel veel oplossingen en verbeteringen vanuit de buik van het bedrijf kwamen. In het begin heb ik de veranderingen door corona heel hard willen sturen, maar na enkele dagen heb ik het losgelaten. Omdat je ziet dat een geoliede machine op gang komt. Ik zei: ‘Jongens, als het goed is en het past in het plan, implementeer het dan maar’. Tips & tricks werden uitgewisseld tussen collega’s en zo ging alles heel snel.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf/sector?
Ik antwoord met een boutade: je weet niet wat je niet weet. En dat is wat mij echt bang kan maken. Alles wat ik zie - van AI over VR tot modulair bouwen - kan ik een plaats geven. Als die zaken écht doorbreken, zullen we die wel onder de knie krijgen. Maar ik weet niet waar anderen mee bezig zijn. En dan denk ik aan de grote giganten of de giganten die op komst zijn. Als er morgen een Amazon van de bouw opstaat ... dan trekt een wervelwind door de sector. Voorlopig zie ik die niet, maar dat is dus tegelijk het grootste gevaar. Ik ben ervan overtuigd dat iets disruptief op ons afkomt. Sinds kort na de Tweede Wereldoorlog is de bouwsector eigenlijk de enige sector waar de productiviteit niet is toegenomen. Wij doen nog altijd min of meer hetzelfde als 50 tot 60 jaar geleden. Het ligt dus voor de hand dat er iets zal gebeuren dat de bouwwereld heel hard zal veranderen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
We zijn in een tijd beland waarin we tijdens ons leven gemakkelijk vijf tot zes verschillende woningen gekend hebben. Van het ouderlijke huis over een kot, een appartement, een woning met tuin tot opnieuw een appartement en misschien een serviceflat. Ik geloof niet dat we dat nog allemaal zullen kopen. We zullen misschien eerder lid worden van grote coöperatieven of commerciële organisaties die zullen inspelen op nieuwe woonbehoeften. Daarnaast denk ik dat we in de toekomst niet al te gauw meer gebouwen zullen platgooien en iets volledig nieuw in de plaats zullen bouwen. Dat is niet duurzaam. Bovendien zitten we al met materiaalschaarste. Het zou dus kunnen dat ons patrimonium langer zal moeten meegaan. Een woning of een ander gebouw zal wel verbouwd moeten worden en aangepast aan de normen. Maar iets platgooien voor een nieuwbouw: daar zullen we in de toekomst toch meer over moeten nadenken.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten